Ricottový koláč zpět

Ingredience:
máslo (rozpuštěné)65 gcelozrnné sušenky (rozmixované najemno)150 g
Náplň:
ricotta500 ghustá zakysaná smetana (18% a více)200 gstředně velké vejce4 ks
mouka1 a 1/2 lžícecukr krupice180 gvanilkový extrakt1 lžička
sultánky50 gbrusinky (sušené)50 gtabulka mléčné čokolády na zdobení
máslo (rozpuštěné) 65 g, celozrnné sušenky (rozmixované najemno) 150 g, ricotta 500 g, hustá zakysaná smetana (18% a více) 200 g, středně velké vejce 4 ks, mouka 1 a 1/2 lžíce, cukr krupice 180 g, vanilkový extrakt 1 lžička, sultánky 50 g, brusinky (sušené) 50 g, tabulka mléčné čokolády na zdobení

Příprava

Po náročném víkendu, kdy jsem nestíhala skoro nic, konečně sedím u počítače. Mám pro vás spoustu nových receptů a přemýšlela jsem, kterým ten nový týden začít. 

Myslím, že do nového týdne je nejlepší vkročit trochu rozmařile a hlavně zvesela. Vítěz pro první recept tohoto týdne byl jasný. Los padl na báječný cheesecake z italské ricotty

Pozor, nepleťte si ji s českým tvarohem (a už vůbec jím ricottu nenahrazujte). Ricotta je krémový sýr, na rozdíl od našeho českého plnotučného tvarohu je vyrobená ze syrovátky, tím pádem méně tučná, obsahuje jednoduché bílkoviny a pro naše tělo je mnohem stravitelnější. Je ideální pro každou věkovou kategorii a nemusíte se bát, dát ji i malým dětem. Když už tedy nahrazovat, volila bych opačnou cestu - tedy ricottu za tvaroh, zvlášť chcete-li se začít stravovat zdravěji, dietněji, lépe....

Do mé kuchyně ricotta neodmyslitelně patří hlavně z toho důvodu, že postrádá nepříjemnou navinulost, kterou tvaroh má a mně neskutečně vadí. Na jazyku nedrhne, naopak příjemně po něm klouže. Mohla bych tady pět ódy ještě dlouhou chvíli, tak toho raději nechám a pustíme se do vaření. Vlastně v tomto případě do pečení. 

Troubu předehřejte na 180°C. Do rozmixovaných (nebo rozdrcených) sušenek vlijte máslo a směs dobře promíchejte. Použijte sušenky bez náplně, třeba celozrnné BeBe. Dortovou formu o průměru cca 20cm (tedy rozhodně menší než větší) postavte na pečící plech a sušenky s máslem namačkejte v rovnoměrné vrstvě na její dno. Dejte na 5 minut zapéct do trouby a pak nechte vychladnout.

Mezitím si připravte náplň. Pomocí elektrického šlehače (odvážlivci klidně ručně) šlehejte ricottu, zakysanou smetanu, vejce, mouku, cukr, vanilkový extrakt tak dlouho, dokud se vše pořádně nespojí. Nakonec jemně vmíchejte sultánky a brusinky a nalijte směs na sušenkový základ. Pečte asi 40 minut (stále při 180°C), záleží na troubě. Hotový koláč poznáte tak, že se těsto začne odlepovat od krajů, zlátnout ale uprostřed musí zůstat ještě trochu rosolovité a třást se, když s formou opatrně zakvrdláte.

Koláč nechte chvíli odpočívat ve vypnuté troubě a pak jej přesuňte do chladu, kde bude minimálně čtyři hodiny odpočívat, ideálně mu však dopřejte celou dlouhou noc, vyplatí se to!

Před podáváním koláč dozdobte. Stačí ho jen lehce "pocákat" rozpuštěnou čokoládou, použít můžete ale i obyčejnou citronovou polevu (vymačkejte si citron a za stálého šlehání do šťávy přisypávejte moučkový cukr, dokud nezískáte krémovou polevu).

2014-05-12 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI