Runebergintorttu zpět

Těsto:
hladká mouka2 hrnky (240 g)mleté zázvorové sušenky1 hrnek (125 g)jemně mleté mandle3/4 hrnku (60 g)
prášek do pečiva1 lžičkasoda1 lžičkasůl1 lžička
strouhaná pomerančová kůra1 a 1/2 - 2 lžičkymletý kardamon1 lžičkaplnotučné mléko1/2 hrnku
šťáva z pomeranče1/2 hrnkumandlové aroma1 lžičkamáslo (226 g)1 hrnek
cukr krystal1/2 hrnkuhnědý cukr1 hrnektmavá melasa2 lžíce
vejce (pokojové teploty)3 ks
Sirup:
cukr krystal1 hrnekvoda1/2 hrnkurum2 lžíce
Malinová poleva:
mražené maliny (200 g)1 hrnekcukr krystal4 lžícešťáva z půlky citronu
kukuřičný škrob1/2 lžičky
Cukrová poleva:
moučkový cukr1/2 hrnkumléko1 lžícemandlové aroma1/4 lžičky
hladká mouka 2 hrnky (240 g), mleté zázvorové sušenky 1 hrnek (125 g), jemně mleté mandle 3/4 hrnku (60 g), prášek do pečiva 1 lžička, soda 1 lžička, sůl 1 lžička, strouhaná pomerančová kůra 1 a 1/2 - 2 lžičky, mletý kardamon 1 lžička, plnotučné mléko 1/2 hrnku, šťáva z pomeranče 1/2 hrnku, mandlové aroma 1 lžička, máslo (226 g) 1 hrnek, cukr krystal 1/2 hrnku, hnědý cukr 1 hrnek, tmavá melasa 2 lžíce, vejce (pokojové teploty) 3 ks, cukr krystal 1 hrnek, voda 1/2 hrnku, rum 2 lžíce, mražené maliny (200 g) 1 hrnek, cukr krystal 4 lžíce, šťáva z půlky citronu , kukuřičný škrob 1/2 lžičky, moučkový cukr 1/2 hrnku, mléko 1 lžíce, mandlové aroma 1/4 lžičky

Příprava

Dlouho jsem se rozhodovala, čím začnu, co upeču jako první. Rozhodla jsem se začít na severu Evropy a po několikahodinovém hledání na internetu a rozhodování jsem vybrala finský dezert Runebergintorrtu, což jsou mandlové dortíky s rumem, malinovou marmeládou a cukrovou polevou.

Jméno mají po finském básníkovi, Johanu Ludvigu Renebergovi (1804-1877), který si podle legendy dopřával dortík s alkoholem každé ráno k snídani.

Po dlouhém pátrání na internetu jsem se nakonec rozhodla vyzkoušet tento recept. Zaujalo mně na něm, že paní píše, že její dortíky ochutnali i Finové a měly velký úspěch. 

Správně se tyhle dortíky pečou ve speciálních kroužcích. V nějakých gastro potřebách by se dali sehnat asi i u nás, ale řekla jsem si, že to nebudu přehánět a použila obyčejnou formu na muffiny z Ikey. Ta z Ikey je oproti jiným muffinovým formám lepší v tom, že je hlubší a užší a výsledný tvar dortíků se pak více blíží těm originálním z Finska. 

Když jsem si pak později pořádně pročítala recept, začala jsem litovat, že jsem si vybrala právě tenhle dezert. Začalo to u zázvorových sušenek. Nikde jsem je předtím u nás neviděla a pomalu jsem se smiřovala s tím, že je budu muset upéct. Jenomže na ty sušenky je potřeba mletý hřebíček. A ten se jen tak obchodě taky nesežene a mlýnek na koření nemá. Vyhledala jsem kvůli tomu kouzelný voňavý obchůdek s kořením v centru Prahy - U Salvátora. Nakoupila jsem mletý hřebíček, kardamon, skořici a zázvor. Pak jsem ale objevila zázvorové sušenky v Marks & Spencer a zvítězila lenost, péct se mi nechtěly. Stejně tak mají v Marks & Spencer i mandlovou mouku a melasu, které budeme na upečení dortíků potřebovat. 

Těsto:
Na odměřování používám odměrky z Tesca, vypadají takhle. Podle původního receptu se z tohohle množství udělá osm dortíků v 8cm formičkách. To se mi nezdá, já jsem naplnila formu a zbyla mi ještě polovina těsta. Protože se mi nechtělo čekat, než se mi dortíky upečou a budu moct dát druhou dávku, dala jsem zbytek upéct v hrnečcích, takže mám mini a mega dortíky. Doporučuji je pořádně vymazat a vysypat, příště bych i boky vyložila pečícím papírem, aby šly lépe vyklopit.

Troubu předehřejme na 180°C. Formičky vytřeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
V  míse smícháme mouku, mleté sušenky, mleté mandle, prášek do pečiva, sodu, sůl a strouhanou pomerančovou kůru.
V další, menší, míse smícháme mléko, pomerančovou šťávu a mandlové aroma.
Do mísy na šlehání dáme máslo a oba cukry. Šleháme na střední rychlost cca 4-5 minut. Poté přidáme melasu a šleháme, dokud se hmota hezky nespojí.
Do máslové směsi přišleháme vajíčka, hezky jedno po druhém a vždy dobře prošleháme.
Postupně přidáme sypkou a tekutou směs z bodu č. 2 a 3. Začneme přidáním suché směsi, pak následuje tekutá, pak opět suchá, pak tekutá. Šleháme dokud nebude hmota dobře spojená.
Pomocí lžiček nandáme těsto do 3/4 formiček a povrch uhladíme.
Dáme péct na 10-15 minut. Když dortík propíchneme špejlí a po vytažení se na ní těsto nelepí, je dortík upečený. Vyndáme je z trouby a necháme 10 minut vychladnout.

Protože se dortíky správně pečou v kroužcích, mají tvar oválu. Protože formy na muffiny mají kónický tvar, nejsou úplně kolmé, tak jsem po upečení trochu seřízla vršek, abych získala oválek. I tak to ale nebylo úplně ono. Byly pak moc malý a drobilo se to, tak jsem některým nechala muffinový tvar. Je to pak vidět na fotce níže.

Zatímco se dortíky chladí, připravíme sirup:
V kastrůlku smícháme vodu s cukrem a zahřejeme a mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
Přidáme alkohol a promícháme.
Dortíčky vyndané z formy propícháme špejlí a pomocí mašlovačky je pokapeme sirupem.

Malinová poleva:
V kastrůlku zahřejeme maliny dokud nezačnou pouštět šťávu.
Přidáme citronovou šťávu, cukr a škrob.
Za stálého míchání přivedeme k varu a mícháme, dokud maliny nebudou rozmělněné a hmota začne tuhnout, cca 5 minut.
Odstraníme z tepla a necháme vychladit.

Cukrová poleva:
Smícháme cukr s mlékem a aromatem. Mícháme, dokud nebude mít konzistenci tužší polevy (jako na zdobení perníčků).
Dáme do zdobícího sáčku s hladkou špičkou. Hned použijeme.

Finální "sestavení" dortíku:
Pomocí nože nebo malého kulatého vykrajovátka uděláme do každého dortíku díru, cca 1 cm hlubokou.
Mašlovačkou naneseme na vydlabanou díru sirup.
Díru naplníme malinovou polevou.
Kolem malin uděláme kroužek z připravené cukrové polevy.

Spojení kardomonu, pomeranče a malin je výborná kombinace. Není to žádná suchá buchta, díky máslu, mandlím a sirupu jsou dortíky vláčné, mokré, ale také hodně syté. Určitě jsem je nepekla poprvé a naposledy, protože jsou opravdu dobré a budu je muset upéct znovu a znovu :-)

Hyvää ruokahalua!
Dobrou chuť!



2013-12-06 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI