Rybízový koláč s drobenkou zpět

Ingredience:
vejce2 ksbílý jogurt1 velký kelímek (400g)cukr krystal200 g
hladká mouka330 gkypřící prášek do pečiva1 ksčervený rybízcca 2 velké hrsti
Drobenka:
změklé máslo40 gcukr krystal40 ghladká mouka100 g
vejce 2 ks, bílý jogurt 1 velký kelímek (400g), cukr krystal 200 g, hladká mouka 330 g, kypřící prášek do pečiva 1 ks, červený rybíz cca 2 velké hrsti, změklé máslo 40 g, cukr krystal 40 g, hladká mouka 100 g

Příprava

V pátek jsem byla u dědy na zahrádce, stromy i keře obsypané plody, všechno vonělo a dozrávalo. Maliny, třešně, angrešt, rybíz, josta i meruňky. A já si říkala, sakra, proč to není nějak víc rozložené, nejlépe přes celé prázdniny? Proč všechny ty dobroty zrají během června, skoro naráz, a já pak nevím, co upéct dřív? V šuplíku mám kupu receptu na jahody a stihnu sotva dva, tři a už je po nich. Třešně jsou skoro přezrálé, angrešt začíná pukat a i rybíz se za chvíli bude muset všechen očesat. Tak rychle do koláče s ním!

Troubu předehřejeme na 180°C. Vajíčka prošleháme s jogurtem, postupně přisypeme cukr, mouku a kypřící prášek a vymícháme hladké těsto. Nalijeme ho do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou, povrch uhladíme, poklademe rybízem a posypeme drobenkou (na drobenku prsty nebo vidličkou promneme máslo, cukr a mouku). Pečeme necelou hodinu, dozlatova, testujeme špejlí.

2017-07-10 Dezerty

Poznámka

Koláč jsem pekla v kulaté formě o průměru 24 cm. Mám ráda "vysoké" koláče, kde je hodně těsta, vy si ho ale můžete upéct i na plech, budete v tom případě potřebovat zhruba dvojnásobek rybízu i drobenky.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI