Rýžové palačinky se skořicovým krémem a jahodovo-třešňovým rozvarem zpět

Palačinky (cca 9 palačinek):
rýžová mouka175 gmandlové mléko350 mlvelké vejce1 ks
třtinový cukr1 lžičkasůl špetka
Skořicový krém:
smetana ke šlehání (vychlazená)150 mlbílý jogurt řeckého typu1 velký kelímekmletá skořice3 lžičky
sladidlo (agáve, javorový, rýžový, aj. sirup, med...) dle chuti
Jahodovo-třešňový rozvar:
čerstvé jahody125 gčerstvé třešně125 gvoda1,5 dc
citronová šťáva pár kapektřtinový cukr2 - 3 lžíce
rýžová mouka 175 g, mandlové mléko 350 ml, velké vejce 1 ks, třtinový cukr 1 lžička, sůl špetka, smetana ke šlehání (vychlazená) 150 ml, bílý jogurt řeckého typu 1 velký kelímek, mletá skořice 3 lžičky, sladidlo (agáve, javorový, rýžový, aj. sirup, med...) dle chuti, čerstvé jahody 125 g, čerstvé třešně 125 g, voda 1,5 dc, citronová šťáva pár kapek, třtinový cukr 2 - 3 lžíce

Příprava

Palačinky, waffle a lívance mě hodně baví. A baví i vás! Ještě aby ne. Smíchá se pár ingrediencí a dobrota je na světě. Já jsem si navíc oblíbila tu variabilitu. Počínaje těstem až po náplně či přelivy. Tentokrát jsem měla doma chuťově dokonalé jahody, ač v mírném rozkladu. Většina se jich pomalu transformovala na marmeládu. Pak se mi už pár dní v lednici povalovaly třešně, a ty já zase syrové až tolik nemusím. Rozhodla jsem se upotřebit obojí a udělat takový marmeládový rozvar k okamžité (nebo i pozdější) spotřebě.

Wafflí jsem se za poslední dobu už celkem přejedla (často zkouším a recept nakonec přidám jen na ty nejpovedenější - takže jsem si jich dopřála už pěkné množství) a za to mě přepadla obrovská chuť na palačinky. Ano a přiznávám se. Sladký je teď moje největší prokletí - doufám, že po porodu mě alespoň zlehka přejde. Nebo budu muset na Cukrfree kurt, ať mě osvobodí od mé závislosti. Ale zpátky k věci, palačinky. Rýžové tedy bezlepkové zase jednou. S rostlinným mlékem. A hlavně fakt moc dobré!!! Ozkoušené i jako slané, takže se nebojte náplně měnit dle své fantazie a chuti.

Palačinky

1. Všechny ingredience smíchejte v hladké, tekuté těsto.

2. Na středně rozpálenou pánev, potřenou rostlinným olejem (používejte štětec tuk tak budete mít po celé pánvi a jen v tenké vrstvě), nalévejte naběračkou postupně těsto. Pánev i nakloňte na strany, aby se těsto rozlilo po celé pánvi v tenké vrstvě. 

3. Jakmile jde palačinka lehce od pánve a je zlatavě hnědá, obraťte ji a opékejte i na druhé straně. 

4. Připravte si talíř a dostatečné množství papírových utěrek.

5. Hotovou palačinku dejte vždy na papírovou utěrku, která nasaje přebytečný tuk. 

6. Takto pokračujte i se zbytkem těsta. 

Skořicový krém

1. Smetanu vyšlehejte v tuhou a pevnou šlehačku. Nezapomeňte, že smetana musí být vychlazená, jinak se vám nemusí podařit vyšlehat opravdu v pevnou hmotu. 

2. Jogurt smíchejte se skořicí a dochuťte sladidlem - ovocný rozvar bude dostatečně sladký, není třeba to zde se sladidlem přehánět. 

3. Do jogurtu opatrně vmíchejte vyšlehanou smetanu.

4. Pokud ihned nepodáváte, odložte si krém do lednice.

Jahodovo-třešňový rozvar

1. Ovoce omyjte, jahody zbavte zelených částí a třešně vypeckujte. 

2. Obojí nakrájejte na menší kousky. 

3. Ovoce dejte do menšího hrnce, zalijte vodou, přidejte pár kapek citronové šťávy a třtinový cukr. 

4. Nechte probublávat na středním plameni, dokud se tekutina nezredukuje v tekutější sirup.

5. V případě potřeby rozvar nakonec doslaďte nebo naopak přidejte citronovou šťávu (každé ovoce je jinak sladké či kyselé, proto je třeba nakonec rozvar vždy dochutit).

6. Pokud by byl naopak rozvar příliš sladký, přidejte malé množství vody a nechte ještě chvíli redukovat.

Dokončení

1. Palačinky podávejte naplněné skořicovým krémem a ovocným rozvarem. Zdobit můžete čerstvým ovocem a domácí šlehačkou.

TIP: 

V případě, že použijete mražené ovoce - samo o sobě pustí velké množství vody, proto bude potřeba rozvar redukovat déle, popř. ze začátku přidejte menší množství vody. 

Rýžové palačinky jdou velmi lehce od pánve a dobře se připravují. Rýžová mouka však poměrně dost saje tuk. Nepřežeňte to tedy s olejem na smažení a každou hotovou palačinku od tuku osušte. 

Pokud vynecháváte laktózu či mléčné výrobky, skořicový krém můžete vynechat nebo jogurt nahradit jeho rostlinnou či bezlaktózovou alternativou.

2018-02-16 Dezerty

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravy20 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI