Skořicové rolky/šneci zpět

Ingredience (8 rolek):
hladká mouka400 gcukr krystal60 gsůl1/4 lžičky
mléko250 mlzměklé máslo80 gdroždí25 g (půl kostky)
Náplň:
máslo80 gcukr krystal60 gskořice1 lžíce
jablko (nemusí být)1 ks
Na posypání a potření:
bílek1 kscukr krystal dle potřeby
hladká mouka 400 g, cukr krystal 60 g, sůl 1/4 lžičky, mléko 250 ml, změklé máslo 80 g, droždí 25 g (půl kostky), máslo 80 g, cukr krystal 60 g, skořice 1 lžíce, jablko (nemusí být) 1 ks, bílek 1 ks, cukr krystal dle potřeby

Příprava

Kdo nezná skořicové rolky, jako by nebyl. Pochází ze Švédska proto, když zajdete do Ikei, tak vás vůně skořice vítá už za dalekým rohem. Jelikož jsem v minulosti pracovala ve švédské firmě, tak jsme je tam podávali a servírovali klientům ke kávě. I zde vůně skořice vítala klienty už od Václaváku, i když jsme sídlili v Dejvicích.

Pátrala jsem tedy po internetu a zkoušela různé druhy. Každý pokus ale nebyl povedený. Jednoho dne jsem pořádala piknik pro své přátelé a řekla jsem si, že zrovna tohle jídlo by se tam perfektně hodilo. Vypiplala jsem si svůj recept a bylo. Jenže zkoušela jsem je dle úžasného návodu rozválet, smotat, nakrojit, proplést a stočit. Nebyla to rolka, ale role. Když jsem tu roli vložila do trouby, sedla jsem si na gauč k filmu a čmuchala tu nádherně linoucí se vůni z trouby.

Bohužel zklamání přišlo ihned po vyndání. Z role se stala jedna velká hrouda. Ale voněla a chutnala. Každopádně těsto bylo asi řídké a vše se speklo. K jídlu to bylo ale...

Tímto moje výzva nekončila. Má to být výzva a výzva má být zvládnuta, tak se přeci nevzdám. Tak jsem se pustila do nových skořicových rolek. Tentokrát jsem udělala opravdu rolky a přidala do skořice nastrouhaná jablka, aby rolka byla pěkně vláčná. Tímto byla výzva zvládnuta. Kolegové v práci rolky snědli a pochválili, rodiče také, manžel také a já také. Takže jsem spokojená a tento recept se stal naší stálicí.

Do mísy vložíme cukr.

 Přidáme špetku soli.

 Dále přidáme mouku.

Rozdrobíme droždí do vlažného mléka a promícháme.

 Mléko s droždím nalijeme do mísy.

 Přidáme povolené máslo.

Rozmícháme a dáme kynout na teplé místo.

Mezitím si připravíme náplň.
Do misky vložíme povolené máslo, skořici a cukr.

Důkladně promícháme.
Pokud budete přidávat jablko, tak si ho nastrouháme.

 Vykynuté těsto přendáme na vál.

Rozválíme do obdélníkového tvaru, potřeme skořicovým máslem a popřípadě přidáme nastrouhaná jablka.

Rolku zatočíme a  vysteleme si formu pečícím papírem. Ovšem můžeme šneky péct i na klasickém plechu jednotlivě.

 Váleček si rozkrájíme na stejně vysoké rolky.

 Vyskládáme je do formy nebo na plech.

 Potřeme bílkem.

 A pocukrujeme.

 Dáme ještě na chvíli kynout. Mezitím si rozpálíme troubu na 200 stupňů.

 Vykynuté rolky vložíme do trouby a pečeme cca 10-15 minut do zlatova.

 Upečené vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

 Podáváme vlažné nejlépe s kopečkem vanilkové zmrzliny.

2018-03-09 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI