Skyramisu (pro dospělé)

zpět
Skyramisu (pro dospělé)
Ingredience (3 - 4 poháry):
Skyr280 g (2 balení)řecký jogurt140 g (1 balení)mascarpone100 g
med nebo sirup či jiné sladidlo dle chuticukrářské piškotycca 100 gsilná černá káva dle chuti
Amaretto nebo podobný likér dle chuti
Skyr 280 g (2 balení), řecký jogurt 140 g (1 balení), mascarpone 100 g, med nebo sirup či jiné sladidlo dle chuti, cukrářské piškoty cca 100 g, silná černá káva dle chuti, Amaretto nebo podobný likér dle chuti

Příprava

Je to jako tiramisu, jen je v něm o dost míň tuku a o dost víc bílkovin. Krém se dá použít i na dezert pro děti, jen jim do něj samozřejmě nebudete dávat kávu a alkohol.

Skyr rozmíchejte s bílým jogurtem a zašlehejte také mascarpone. Nejlépe uděláte, když vše svěříte do rukou šlehače nebo mixéru, případně si připravte metličku a biceps. 

Vrchovatou lžíci kávy zalijte asi 100 ml vody a spařte. Poté přidejte ještě dle chuti Amaretto a promíchejte. 

Do dezertní sklenice dejte na dno piškoty a přelijte je troškou amarettové kávy. Poté navrstvěte polovinu krému. Do středu dejte další piškoty a proces s kávou i krémem opakujte. Navrch můžete zasypat troškou kakaa nebo dozdobit ovocem či jinak dle fantazie.

Před podáváním doporučuji odležet a vychladit v lednici.

TIPY NA OBMĚNY:

Pokud nemáte Amaretto, můžete použít podobný likér ve stylu Baileys nebo Irish Cream. Trošku více počesku můžete použít i tuzemský rum, vyzkoušela jsem ho v kombinaci s mandlovým sirupem.

JAK UDĚLAT PRO DĚTI:

Pro děti se část s kávou a alkoholem nehodí, můžete jim tedy piškoty přelít něčím vhodnějším. Může být libovolný sirup (např. javorový nebo datlový chutná skvěle), zkoušela jsem i naředěný karamel nebo silné kakao. 

Dětská specifika: 

  • Základem přelivu v tomto dezertu je alkohol, což samozřejmě není pro děti. Jak si ale můžete poradit s dětskou verzí, se dočtete výše. 
  • Skyr je velmi zdravý a přínosný výrobek, obsahuje ale vyšší množství bílkovin, které mohou zatěžovat ledviny malých dětí, proto bych jej doporučila od 1 roku. Totéž platí i pro mascarpone.
2018-01-31 Dezerty

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravyostatní
Příležitostoslava
Čas přípravy20 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI