Sorbetto all´arancia (pomerančový sorbet) zpět

Ingredience:
šťáva z 5 - 6 pomerančů dle potřebypomerančová kůra dle chuticukr250 g
citronová kůra z 1 citronu dle chutivodacca 220 mlbílek1 ks
šťáva z 5 - 6 pomerančů dle potřeby, pomerančová kůra dle chuti, cukr 250 g, citronová kůra z 1 citronu dle chuti, voda cca 220 ml, bílek 1 ks

Příprava

O víkendu bylo teplo, tak se nedalo nic dělat a dostala jsem chuť na pomerančový sorbet. V Itálii najdete spoustu variant tohoto receptu, nejznámější je určitě citrónová verze. Osobně mi ale moc chutná i ta pomerančová.

Můžete přidat do receptu i smetanu, kolik bude potřeba. Nebo zkusit jiný poměr ingrediencí cukr vs. pomerančová šťáva. Určitě doporučuju koupit kvalitní pomeranče, pěkně šťavnaté a sladké! Párkrát jsem narazila na ty vysušené a z nich se takový dezert dělá dost špatně.

Další zajímavou variantou je přidání například citrónové šťávy (stačí i z půlky nebo z celého jednoho citrónu). Hodně se přidávají i různé likéry, např. pomerančový likér.

Vymačkejte šťávu z pomerančů a vyfiltrujte jí (ať tam nemáte dužinu). Mezitím rozpusťte cukr ve vroucí vodě a pořádně promíchejte. Dejte stranou, do sirupu přidejte citrónovou kůru (kterou potom vyndáte, takže se vám vyplatí dát tam větší kus) a nechte vychladit.

Z bílku vyšlehejte pěnu a smíchejte společně s pomerančovou šťávou a vychlazeným cukrovým sirupem. Přidejte ještě trochu pomerančové kůry a směs dejte do mrazáku na potřebně dlouhou dobu. Čas od času směs z mrazáku vyndejte a promíchejte, aby se vám nevytvořily krystalky na povrchu.

Před podáváním ještě směs promíchejte a můžete ozdobit čerstvými lístky máty.

TIP: Postup můžete dělat i trochu odlišně. Můžete dát do mrazáku směs z pomerančů a cukru. Jakmile se to pěkně zamrazí, ale nezatuhne kompletně, přidáte teprve bílky. Smícháte a dáte zamrazit.

Někdo dokonce dělá jednoduchou verzi pouze s ledem, osobně mi ale chutná více varianta s bílky. Sorbet je pak krémovější a více se podobá zmrzlině.

2015-05-26 Dezerty

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídladezerty
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI