Špaldové linecké cukroví zpět

Ingredience:
hladká špaldová mouka200 gmáslo115 gkokosový cukr20 g
žloutky ze šťastných vajíček1 - 2 ksmed1 lžícesůl špetka
bio citron - kůra1 ksoblíbená marmeláda dle potřeby
hladká špaldová mouka 200 g, máslo 115 g, kokosový cukr 20 g, žloutky ze šťastných vajíček 1 - 2 ks, med 1 lžíce, sůl špetka, bio citron - kůra 1 ks, oblíbená marmeláda dle potřeby

Příprava

Existuje snad oblíbenější cukroví než linecké? Tahle drobná máslová kolečka (já teda radši srdíčka) potřená marmeládou peče na Vánoce snad každá rodina. Každý má ten svůj originální a zaručeně nejlepší recept na to nejkřehčí, nejvoňavější a prostě nejlepší linecké. Pamatuju si, že když jsem byla malá, pekly jsme s mamkou cukroví podle receptů z několika starých časopisů, které měly tak krásně umaštěné stránky a přesně jsem věděla, co na které stránce najdu a každý rok jsem se těšila, až ten poklad vyndáme a já si v něm budu zase listovat! Máte taky takové vzpomínky? Musím se přiznat, že teď už žádný tradiční recept nemám, a tak jsem si vytvořila jeden zbrusu nový a musím říct, že teda vůbec není špatný!

Letos jsem si při pečení hrozně oblíbila používat celozrnnou špaldovou mouku, nejen že je mnohem zdravější, ale dodá cukroví hrozně  příjemnou oříškovou chuť a vůni. Cukru jsem v receptu použila také méně, takže si můžete dát i o nějaký ten kousek navíc a nemusíte mít výčitky. Jediné, co jsem v receptu nenahrazovala, je pravé a poctivé máslo, bez něj to prostě není ono. Kupuju farmářské a ta chuť je zkrátka nenahraditelná. Raději udělám menší množství cukroví z kvalitních surovin a užiju si pár kousků denně, než upéct několik kilo z náhražek, které by mému tělu rozhodně stejně nijak neprospěly.

A další věc, na které rozhodně nešetřete, je výběr marmelády! Vybírejte kvalitní s vysokým podílem ovoce, ta chuť je pak úplně jiná, věřte mi. Já použila ostružinovou od Marmelády s příběhem a měla jsem co dělat, abych jí namazala na cukroví a nesnědla ji lžičkou přímo ze skleničky.

Špaldovou mouku prosejeme na pracovní plochu, smícháme ji s cukrem a špetkou soli a uprostřed uděláme důlek. Do něj vyklepneme žloutky a přidáme med. Máslo nakrájíme na menší kousky a rozprostřeme ho kolem mouky, aby se nám těsto dobře zpracovávalo. Nakonec přidáme nastrouhanou kůru z citronu a rukama zpracujeme hladké těsto. Pokud by se těsto stále drolilo, přidejte lžíci až dvě vody nebo mléka. 

Hotové těsto zabalte do folie a nechte nejlépe přes noc odpočívat v lednici. Druhý den těsto znovu propracujeme a vyválíme z něj cca 3 mm vysokou placku, ze které vykrajujeme libovolné tvary. Nezapomeňte do poloviny udělat dírku. 

Pečeme v troubě předehřáté na 150 stupňů přibližně 8 minut do zezlátnutí.

2017-12-13 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostvánoce
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI