Špaldovo-ovesné ořechové hrudky zpět

Ingredience:
vlašské ořechy100 govesná mouka120 gšpaldová celozrnná mouka155 g
ghí (nebo klasické máslo)110 gžloutek2 ksmed55 g
vanilkový extrakt1 lžícevlašské a lískové ořechy na dokončení
vlašské ořechy 100 g, ovesná mouka 120 g, špaldová celozrnná mouka 155 g, ghí (nebo klasické máslo) 110 g, žloutek 2 ks, med 55 g, vanilkový extrakt 1 lžíce, vlašské a lískové ořechy na dokončení

Příprava

Říká se, že není umění upéct nebo uvařit perfektní jídlo podle receptu, to správné umění je improvizace…improvizace zamaskující počáteční nezdar a fiasko. A přesně to je případ receptu na tyhle skvělé ořechové hrudky. Jak už jste poznali, nepoužívám v kuchyni bílou mouku a klasický bílý rafinovaný cukr. Snažím se tak recepty upravovat a vymýšlet ve zdravější, a pro tělo výživnější, alternativě. Ne vždy jde ale pouze vyměnit bílou pšeničnou mouku za špaldovou a cukr za datlový sirup. Každá surovina má své specifické vlastnosti a člověk, který nemá tolik zkušeností, jen těžko odhadne, jak se mu bude v receptu chovat. A proto moje vaření a pečení vypadá jako jedna velká improvizace, neustálé přisypávání, přilévání a převažování. Když začínám vařit, ve většině případů vůbec nevím, jaký bude výsledek. A nebylo tomu jinak ani při pečení vánočního cukroví.

Jako asi většina z vás, i já jsem vždycky milovala vanilkové rohlíčky. Ta omamná vůně másla a ořechů neodmyslitelně k vánocům patří stejně jako vůně jehličí z vánočního stromku. Na internetu koluje asi tisíc fitness receptů na zdravé rohlíčky a není nic snazšího, než některý vyzkoušet. Jenže já prostě podle receptů zásadně nevařím a vždycky si všechno musím udělat po svém…i když to vždy nemá očekávaný konec. Když jsem zadělávala na rohlíčky, měla jsem radost, jak těsto krásně drží tvar, nelepí a netrhá se. Zabalené do folie jsem ho dala na noc odpočívat do lednice a druhý den jsem se plná očekávání vrhla na tvarování mých milovaných rohlíčků. Ukázalo se to ale jako nadlidský úkol…těsto se drolilo a uvnitř válečku jakoby bylo duté. Co teď ale s tím…samozřejmě improvizovat! A tak jsem z těsta udělala kuličky, vmáčkla do nich oříšek a vzniklo něco neuvěřitelně dobrého!!! Cukroví je křehké a samo se rozplyne na jazyku…o to se s vámi prostě musím podělit. Myslím, že jsem letos našla svého favorita!! A jaký je ten váš?

V mixeru nebo v mlýnku umeleme vlašské ořechy. Smícháme je se špaldovou moukou a ovesnými vločkami, které si pomele na velmi jemnou mouku. K suchým ingrediencím přidáme změklé ghí, med, žloutky a vanilkový extrakt. Místo ghí můžete použít i klasické kvalitní máslo, já ale miluju jeho oříškovou chuť, proto používám raději jeho přepuštěnou variantu. Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do folie a necháme nejlépe přes noc v lednici odpočívat.

Uleželé těsto lehce propracujeme. Odebíráme z něj menší části, ze kterých vytvarujeme menší kuličky. Do každé z nich lehce vtlačíme lískový nebo vlašský oříšek. Těsto okolo oříšku lehce popraská, to je naprosto v pořádku.

Takto připravené dáme cukroví péct do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečeme do zezlátnutí cca 18 minut.

2016-12-12 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostvánoce
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI