Strakonický štrůdl s ořechy a rumem zpět

Ingredience na těsto:
hladká mouka420 gsůl1 špetkamáslo125 g
sádlo125 gžloutky2 ksvoda10 lžic
ocet2 lžíce
Náplň:
celá jablka10-12 ksvanilkový cukr1 ksskořicový cukr1 ks
rozinky1 hrstrum1 panáksekané vlašské ořechy1 hrst
strouhanka150 gmáslo2 lžíce
Na potření:
rozpuštěné máslo1 kousekrum1 lžíce
hladká mouka 420 g, sůl 1 špetka, máslo 125 g, sádlo 125 g, žloutky 2 ks, voda 10 lžic, ocet 2 lžíce, celá jablka 10-12 ks, vanilkový cukr 1 ks, skořicový cukr 1 ks, rozinky 1 hrst, rum 1 panák, sekané vlašské ořechy 1 hrst, strouhanka 150 g, máslo 2 lžíce, rozpuštěné máslo 1 kousek, rum 1 lžíce

Příprava

Tento štrůdl si zamilujete. je jemný, vláčný, voní ořechy, skořicí a rumem. 

Do mouky přidáme nakrájený tuk a ostatní suroviny, ocet promícháme s vodou a vypracujeme těsto, které dáme na 1-2 hod. odpočinout.
Může být také v ledničce nebo někde v chladu přes noc.
Rozdělíme ho pak na 4 díly a každý vyválíme na obdélníkovou placku.

Posypeme strouhankou osmaženou na másle a doprostřed dáme pruh jablek.
Posypeme cukrem, skořicí, rozinkami, ořechy a část těsta položíme přes jablka.
Dáme další vrstvu jablek, opět cukr a koření a přes to přehneme druhý konec těsta.

Upečeme v předem vyhřáté troubě dozlatova.
Pečeme na 180 st. a ještě horký potřeme rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujeme.
Sádlo je třeba tam určitě dát, protože dělá to těsto pěkně křehké a máslo zase jemné.

Dobrou chuť!

2022-08-23 Dezerty

Poznámka

Strouhanku s dvěma lžícemi másla opražíme a necháme vychladnout.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI