Ingredience: | |||||
hladká mouka | 750 g | cukr | 100 g | sůl | 1 menší lžička |
studené mléko | 250 ml | droždí (necelé 2 kostky) | 70 g | máslo | 500 g |
vejce | 2 ks | žloutky | 3 ks | ||
Na dokončení: | |||||
máslo | dle potřeby | rum | dle chuti | nasekané oříšky | dle potřeby |
cukr | dle chuti |
Sice mi chvíli trvalo, než jsem se po svatbě dostala do běžného režimu, ale jsem zpět. A rozhodně vás nemohu ochudit o recept na svatební koláčky, které se nám opravdu povedly. Jsou i po několika dnech vláčné a chutnají opravdu skvěle. Připravila jsem pro vás i recept na všechny náplně, které jsme do nich dělaly. Speciální dík patří mé mamce, která náplně vyladila do posledního detailu a ségře Martě a kamarádce Elišce, které je s námi do noci pekly.
Do mísy navážíme mouku, cukr a sůl. Směs promícháme a přidáme ve studeném mléce rozpuštěné droždí. Dále přidáme rozšlehaná vejce, žloutky a nastrouhané ztuhlé máslo. Vše v robotu dobře zpracujeme. Těsto rozdělíme na 4 díly a uložíme v potravinářské fólii do lednice (nejlépe přes noc).
Teď si připravíme náplně. Na tuto dávku těsta je zapotřebí cca 750 g náplně.
Maková náplň:
Mletý mák uvaříme s trochou mléka, dochutíme cukrem krupice, vanilkovým cukrem, skořicí, hřebíčkem, strouhaným perníkem a strouhanou čokoládou nebo kakaem. Dle chuti můžeme přidat i trochu džemu.
Tvarohová náplň:
Tvaroh necháme vykapat několik hodin (nebo přes noc) přes plátno. Poté ho smícháme s cukrem krupice, vanilkovým extraktem, citronovou kůrou, žloutky, trochou másla, muškátovým květem, špetkou soli. Rozinky namočíme do rumu a dáváme pak jednu rozinku až na náplň, protože se pak lépe balí.
Povidlová náplň:
Smícháme švestková povidla, rum, badyán, vanilkový extrakt, skořici (já dala i trochu perníkového koření) a zahustíme strouhaným perníkem.
Ořechová náplň:
Rozpustíme cukr s vodou (3 lžíce cukru na 3 lžíce vody) a smícháme se strouhanými ořechy, rumem a trochou smetany ke šlehání.
A teď už jdeme na těsto. Vyválíme jeden plát na sílu cca 4mm , ostatní pláty zatím necháme v lednici. Studené těsto je vláčné a dobře se s ním pracuje. Na vázané koláčky nakrájíme čtverečky o velikosti 3-4 cm. Můžete také vykrajovat kolečka a náplň do nich zabalit, je to na vás, my dělali klasiku. Na připravené čtverečky zdobícím sáčkem nastříkáme připravenou náplň. Na tvarohovou dáme navrch rozinku předem namočenou v rumu – šátečky se budou lépe vázat.
Rovnáme na plech s pečícím papírem, pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů, až začnou růžovět. Před koncem pečení koláčky namáčíme v rozpuštěném másle s rumem, vrch obalujeme v oříškách smíchaných s cukrem a dáme ještě na malou chvíli do trouby dopéct (1 minuta).
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI