Tartaletky s jahodami a vanilkovou šlehačkou zpět

Křehké těsto:
máslo140 gmoučkový cukr70 gžloutky60 g
hladká mouka210 gcitronová kůra (citronový olej) dle chutisůl špetka
luštěniny na slepé pečení, pečící papír dle potřeby
Vanilková šlehačka:
mléko250 mlžloutek2 kscukr krupice100 g
vanilkový puding1 sáčekvanilkový extrakt (ne aroma)1 lžičkamáslo50 g
smetana 40% k našlehání200 - 250 ml
Na dokončení tartaletek:
jahody, případně jiné ovoce dle potřebybílá čokoláda (není nutná)cca 30 gmeruňková marmeláda + lžička vody1 lžíce
máslo 140 g, moučkový cukr 70 g, žloutky 60 g, hladká mouka 210 g, citronová kůra (citronový olej) dle chuti, sůl špetka, luštěniny na slepé pečení, pečící papír dle potřeby, mléko 250 ml, žloutek 2 ks, cukr krupice 100 g, vanilkový puding 1 sáček, vanilkový extrakt (ne aroma) 1 lžička, máslo 50 g, smetana 40% k našlehání 200 - 250 ml, jahody, případně jiné ovoce dle potřeby, bílá čokoláda (není nutná) cca 30 g, meruňková marmeláda + lžička vody 1 lžíce

Příprava

Tartaletky jsou malé košíčky z křehkého těsta, které můžete plnit dle libosti. Přestože jsem milovník čokolády, tak nejradši mám tartaletky plněné krémem a zdobené čerstvým ovocem. A protože je léto a venku řádí vysoké teploty, vybrala jsem lehký nadýchaný krém a doplnila asi nejoblíbenějším letním ovocem u nás, jahodami. 

Křehké těsto dělám pořád stejně podle osvědčeného a několikrát vyzkoušeného receptu, který jsem si přinesla z kurzu Olakala. Hodí se jak na malé tartaletky, tak na velkou koláčovou formu. Po upečení je křehké, ale zároveň pevné. Nedrolí se a není potřeba ho nechat rozležet, aby změklo. Prostě ideální.
Jak už jsem se zmínila několikrát v předchozích příspěvcích, obvykle napeču tartaletek víc a nechám zamrazit. Pak už stačí jen vyndat z mrazáku, naplnit a během chvilky máte na stole luxusní dortíček. 

Základem krému je hustý vanilkový puding zjemněný žloutky, takže by se vlastně dalo říct, že žloutkový krém, spojený s ušlehanou šlehačkou. Musím říct, že i když puding jako takový doslova nesnáším, tak tenhle krém zbožňuju. Je naprosto fantastický. Jeho nadýchanost si můžete upravit množstvím přidané ušlehané smetany.

No ale už dost "básnění" a jdeme na pečení.

Na křehké těsto budete potřebovat:
Změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem, citronovou kůrou a žloutky, ne úplně do pěny, jen aby se suroviny pěkně spojily. Pak přisypte mouku se solí a krátce prošlehejte, aby vznikla "drobenka". Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Já si pomáhám plastovou stěrkou, těsto se nelepí na ruce a během chvilky je spojené. Snažte se nepřidávat mouku a těsto nezpracovávat moc dlouho. Lépe, když zůstanou kousky másla, než aby bylo "přehnětené". 
 
Hotové těsto zabalte do folie a dejte na 15 - 20 minut do lednice. Nemělo by úplně ztuhnout, aby se s ním dobře pracovalo.
 
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si formy na tartaletky, uvedené množství vystačí na 8 - 10 malých tartaletek nebo na jednu koláčovou formu o průměru cca 26 - 28 cm. Pokud máte formy s nepřilnavým povrchem, není nutné vymazávat. Dále budete potřebovat luštěniny na slepé pečení a pečící papír.

Zchladlé těsto si můžete rozdělit na odpovídající počet formiček a každou část vyválet zvlášť. Nebo rozválejte polovinu těsta a současně přeneste na polovinu formiček. Těsto lehce vmáčkněte do formičky a upravte okraje. Přikryjte kouskem pečícího papíru a dno vyložte suchými luštěninami. Na vyložení malých tartaletek se skvěte hodí papírový košíček na muffiny.
Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 - 15 minut, až jsou tartaletky krásně do zlatova. Délka pečení je závislá na velikosti formiček, velká koláčová forma bude chtít určitě o pár minut déle.
 
Tartaletky nechte chvilku vychladnout, sundejte papír s luštěninami a opatrně je vyklopte, pozor, jsou velmi křehké. Po úplném vychladnutí je můžete plnit krémem nebo uschovat na později do mrazáku.
 
Vanilková šlehačka:
Trochu mléka odlijte do hrnku, rozmíchejte v něm pudingový prášek a rozšlehejte žloutky. Zbytek mléka přiveďte na mírném ohni k varu. Přilijte trochu horkého mléka do hrnečku s pudingem a promíchejte. Pak vlijte zpět do hrnce a za stálého míchaní nechte chvilku povařit. Odstavte a vmíchejte cukr, následně i máslo a dobře promícháme. Přelijte do mísy a zakryjte folií. Tu položte přímo na horký puding, nebude se tak na folii srážet voda. Dejte chladit do lednice nejlépe přes noc.
Dobře vychlazený krém vyšlehejte do hladka, zvlášť ušlehejte 200 ml smetany do tuha a opatrně vmíchejte do krému.

Na dokončení tartaletek:
Tartaletky naplňte až po okraj vanilkovou šlehačkou, obložte jahodami a krémem ještě ozdobte na vrchu.

Pokud chcete mít jistotu, že Vám tartaletky vydrží krásně křehké a nerozmáčí se, vymažte dno každé tartaletky rozpuštěnou čokoládou. Nechte ztuhnout a teprve pak naplňte krémem. Já s promáčením problémy nemám, vždy mi vydrží krásně křehké, nicméně někteří z Vás si na to stěžovali.

Aby se Vám jahody krásně leskly, můžete je potřít meruňkovou glazurou. Lžíci meruňkové marmelády ohřejte v mikrovlnné troubě se lžičkou vody. Promíchejte a ještě teplé štětcem naneste na jahody.
2015-08-25 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI