Tartaletky s letním ovocem zpět

Křehké těsto:
změklé máslo140 ghladká moukacca 220 - 230 gstředně velké žloutky3 ks
cukr moučka3 lžícenastrouhaná kůra z bio citronu dle chutisůl špetka
Krém:
žloutky8 ksmlékocca 400 mlvanilkový lusk - semínka z něj1 ks
cukr krupice100 - 150 gmouka2 vrchovaté lžícecitronová kůra dle chuti
Na ozdobení: jahody dle potřebyborůvky dle potřeby
čiré dortové želé v prášku + voda dle potřeby
změklé máslo 140 g, hladká mouka cca 220 - 230 g, středně velké žloutky 3 ks, cukr moučka 3 lžíce, nastrouhaná kůra z bio citronu dle chuti, sůl špetka, žloutky 8 ks, mléko cca 400 ml, vanilkový lusk - semínka z něj 1 ks, cukr krupice 100 - 150 g, mouka 2 vrchovaté lžíce, citronová kůra dle chuti, Na ozdobení: , jahody dle potřeby, borůvky dle potřeby, čiré dortové želé v prášku + voda dle potřeby

Příprava

Minulý víkend jsem měla na programu pečení makronek na svatbu, a jelikož mi zbylo mraky žloutků, přemýšlela jsem, co s nimi. Do toho se mi navíc doma sešly jahody a borůvky a volba byla najednou celkem jasná. Rozhodla jsem se udělat tartaletky s krémem a ovocem, které mi vždy evokují léto a návštěvu cukrárny. Použitý klasický cukrářský krém patisserie je prostě vynikající a jen tak ho něco nepřekoná, navíc jsem do něj zužitkovala zbylé žloutky a tak jsem zabila dvě mouchy jednou ranou. Ovoce můžete použít podle chutí a sezóny, ale já osobně si myslím, že jahody a borůvky jsou asi ta nejlepší volba. Tartaletky se moc povedly a my jsme si celá rodina moc pochutnali. Rozhodně je budu muset zase brzy udělat, protože tenhle dezert je vždy v nedostatečném množství.

Máslo vyšleháme s cukrem, přidáme žloutky a citronovou kůru a znovu krátce prošleháme. Přidáme mouku i sůl a suroviny propracujeme v hladké, nelepivé těsto, nejdříve v míse, poté na vále. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme chladit v lednici asi 15 minut. Troubu předehřejeme na 180°C, těsto vyválíme na vále podsypaném moukou a vyplníme s ním připravené tartaletky. Já mám teflonové a silikonové formy, takže je ani nevymazávám tukem.Tartaletky vyplněné těstem překryjeme vystřiženým pečícím papírem a naplníme pečícími (nebo normálními suchými) fazolemi. Dáme péct na cca 15 minut dozlatova. Tartaletky necháme trochu zchladnout, poté odstraníme papír s fazolemi a necháme zcela vychladnout. Poté košíčky opatrně vyklopíme, seřízneme okraje podle potřeby a vychladnuté je plníme krémem.

Na krém svaříme mléko společně s citronovou kůrou a vanilkou. Přivedeme k varu, ale nevaříme. Mezitím žloutky ušleháme s cukrem a poté k nim přimícháme mouku. Do žloutkové směsi přilijeme cca čtvrtinu mléka, dobře rozmícháme a vše nalijeme zpátky do kastrůlku. Přivedeme k varu a  za stálého míchání vaříme asi 5 minut, krém mezitím zhoustne. Hotový krém přelijeme do mísy, překryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladnout.

Tartaletky tedy naplníme vychladlým krémem a zdobíme pokrájenými jahodami a borůvkami podle fantazie. Mezitím si podle návodu na obalu připravíme dortové želé a štětcem nebo mašlovačkou jemnými tahy potíráme všechny tartaletky, abychom na nich zanechali souvislou, ale slabou vrstvu želé. Ochrání to tak ovoce před osycháním a navíc se budou dortíky krásně lesknout.

2016-06-22 Dezerty

Autor:

Počet porcí
5
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI