Tiramisu zpět

Ingredience:
menší vejce3 kscukr krupice + 35 ml vody100 gmascarpone250 g
cukrářské piškoty1 balení (200g)silná černá káva1 hrnekmandlový likér Amaretto dle chuti
kakao na posypání
menší vejce 3 ks, cukr krupice + 35 ml vody 100 g, mascarpone 250 g, cukrářské piškoty 1 balení (200g), silná černá káva 1 hrnek, mandlový likér Amaretto dle chuti, kakao na posypání

Příprava

Když už jsem se v předchozím příspěvku na bábovku zmínila o tiramisu, tak proč se do něj rovnou nepustit. Moc často ho nepřipravuji a zatím jsem se vždy vyhýbala receptům z čerstvých vajec. Jako spousta dalších jsem je nahrazovala ušlehanou smetanou. To byla ale velká chyba. Italové vědí, proč tam ta vajíčka dávají a já už to dnes vím také.

Mascarpone má po přidání našlehaných vajíček úplně jinou chuť i konzistenci než se smetanou. Je mnohem jemnější, krásně nadýchané a lehké. A teď mám na mysli především ve smyslu sytosti. Sama jsem snědla dvě pořádné porce a vůbec jsem nebyla "zaplácnutá", přeslazená ani přejedená. Prostě dezert lehký jak peříčko. 

Receptů jsem si samozřejmě prošla několik, někdo dává jen žloutky, někdo celá vejce. Okoukla jsem i recept, který má na svém webu Emanuele Ridi. Dnes už chápu je slova, že tiramisu pro čtyři osoby sní lehce sám. Nakonec jsem si ale udělala svou vlastní variantu. 

A protože mi ta čerstvá vajíčka pořád vrtala hlavou, rozhodla jsem se je nakonec trochu "uvařit" zašleháním cukrového rozvaru. Výhody to má hned dvě, jednak jsou vejce částečně tepelně upravená a zároveň se cukr dobře rozpustí. Nicméně pokud se vajec nebojíte, klidně si vyšlehejte jen žloutky s cukrem, z bílků připravte sníh a vše opatrně spojte s mascarpone. 

Cukr zalijte vodou a společně svařte na cukrový rozvar o teplotě ca. 115-116 stupňů. Mezitím si vejce vyšlehejte do pěny. Jakmile rozvar dosáhne požadované teploty, za stálého šlehání ho opatrně vlijte do vajíček. Pokračujte ve šlehání, než je hmota hezky hustá a nadýchaná. 

Mascarpone našlehejte a po částech do něj opatrně vmíchejte (všlehejte) vaječnou pěnu. Nečekejte tuhý ani pevný krém, je to celkem tekutý. 

Do kávy přidejte dle chuti mandlový likér, připravte si misku vhodné velikosti. Já jsem použila keramickou formu o rozměru ca. 23x15 cm. 

Piškoty krátce namočte z obou stran v kávě a naskládejte na dno misky. Zalijte polovinou krému. Rozložte druhou vrstvu namočených piškotů a zalijte zbytkem krému. Uhlaďte do roviny a posypte hustě kakaem. Piškoty nemusí spotřebovat všechny, záleží na velikosti misky a množství krému.
Tiramisu dejte do lednice alespoň na 4 hodiny vychladit, klidně i do druhé dne. 

2019-03-20 Dezerty

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravystudená kuchyně
Příležitostoslava
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI