Tvarohový koláč zpět

Ingredience:
hladká mouka200 gcukr krystal75 gsůl špetka
máslo, studené z lednice125 gvejce1 ks
Náplň:
plnotučný tvaroh800 gcukr krystal150 gvanilkový extrakt1 lžička
citron - kůra z něj1/2 kssůl špetkavejce3 ks
kukuřičný škrob1 lžícerozinky dle chuti
hladká mouka 200 g, cukr krystal 75 g, sůl špetka, máslo, studené z lednice 125 g, vejce 1 ks, plnotučný tvaroh 800 g, cukr krystal 150 g, vanilkový extrakt 1 lžička, citron - kůra z něj 1/2 ks, sůl špetka, vejce 3 ks, kukuřičný škrob 1 lžíce, rozinky dle chuti

Příprava

Na tenhle koláč jsem si brousila zuby už pěkně dlouho, hádám, že snad několik let. Až jsem minulý týden objevila v lednici dva velké kelímky tvarohu s blížícím se datem spotřeby a konečně si na něj v pravou chvíli vzpomněla. Jako na potvoru jsem samozřejmě nemohla najít recept, obrázek jsem měla přímo před očima, ale recept nikde. Prohledala jsem všechny svoje složky v šanonu, kam si recepty ukládám, a nic. Mimochodem, nechtějte vidět, jak tlustý už ten šanon je! A to ho se svým smyslem pro organizaci a pořádek mám rozdělený podle ročních období, zvlášť ještě grilování, zmrzliny, slané pečivo, dorty... (zajímavé je, že tenhle smysl ovšem funguje jen na blbosti, papíry bych přerovnávala furt, zatímco drobný nepořádek v domácnosti zvesela ignoruju). Stránka s receptem tedy nebyla k nalezení, naštěstí jsem ho objevila na internetu a konečně se do něj mohla pustit. Koláč je ideální pro milovníky tvarohu - vysoká vrstva náplně na tenké vrstvě korpusu. Manžel sice trochu remcal, že on má raději, když je to obráceně, ale my tvarohoví nadšenci víme své...

PS: Koláč snězte co nejdříve, korpus časem zvlhne od tvarohové náplně. I když někomu to třeba nevadí, na chuti mu to nijak neubere.

V mixéru smícháme mouku, cukr a sůl, přidáme máslo pokrájené na kostičky a mixujeme, dokud směs nepřipomíná hrubou drobenku. Přidáme vajíčko a ještě krátce promixujeme. Nakonec rukama vypracujeme hutné nelepivé těsto (podle potřeby přilijeme trochu vody nebo přisypeme mouku). Pracujeme rychle, aby se máslo nezačalo rozpouštět. Hotové těsto vyválíme na pomoučněném vále na plát odpovídající rozměru formy (průměr dna + 4 cm na boky). Opatrně ho přeneseme do formy, přitiskneme na dno a boky formy, no propícháme vidličkou a korpus dáme na 15 minut vychladit do lednice. 

Tip: "Drobenku" můžete umixovat v robotu se sekacími noži nebo s drátěnou metlou (tu používám já), případně pěkně postaru ručně za pomocí vidličky. 

Mezitím si připravíme náplň. V mixéru na nízké otáčky prošleháme tvaroh s cukrem, vanilkou, citronovou kůrou a špetkou soli, zašleháme žloutky a prosátý kukuřičný škrob. Zvlášť si vyšleháme bílky na pevný sníh a stěrkou je natřikrát opatrně vmícháme do tvarohové náplně. Nakonec vmíchám i rozinky. 

Troubu předehřejeme na 175°C. Tvarohovou náplň nalijeme na korpus, případně ji lehce uhladíme stěrkou. Pečeme asi 1 hodinu - střed by měl být ztuhlý a jenom mírně se chvět, kdy formou lehce zahýbeme. Jestliže během pečení koláč zezlátne příliš rychle, přikryjeme ho alobalem. Nakonec ho necháme vychladit, aby náplň ztuhla. Opatrně při pokládání horkého koláče na stůl, jinak vám spadne/srazí se jako mně.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2017-08-07 Dezerty

Poznámka

Inspirace: www.apetitonline.cz

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI