Tvarohový koláč s mákem zpět

Křehké těsto:
hladká mouka200 gsůl špetkamáslo100 g
moučkový cukr40 gvejce1 kscitronová kůra dle chuti
Tvarohová náplň s mákem:
tvaroh ve vaničce, tučný500 gcukr krupice70 - 80 gcitronová kůra nebo olej dle chuti
hladká mouka1 lžícemenší vejce (velikost M)3 ksmletý mák40 g
hladká mouka 200 g, sůl špetka, máslo 100 g, moučkový cukr 40 g, vejce 1 ks, citronová kůra dle chuti, tvaroh ve vaničce, tučný 500 g, cukr krupice 70 - 80 g, citronová kůra nebo olej dle chuti, hladká mouka 1 lžíce, menší vejce (velikost M) 3 ks, mletý mák 40 g

Příprava

Také občas váháte, zda si upéct koláč tvarohový nebo makový? Teď už nemusíte a můžete si upéct oba najednou a v jednom. Na fotce možná trochu vypadá jako levandulový, ale ta je tam jen na ozdobu. Koláč se mi nezdál na oko moc pěkný, tak jsem ho tou levandulí chtěla vylepšit. Každopádně náplň je opravdu tvarohová s mákem. 

Musím říct, že jsem byla sama zvědavá, jak koláč bude chutnat a velmi příjemně mě překvapil. Jemný, vláčný, skoro jako cheesecake. Přestože tam máku není mnoho, jeho chuť je určitě znát. Dokonce mě napadlo, že by se tam chuťově hodila ještě povidla. Mák je samozřejmě mletý, ale jsou i recepty, kde se přidává nemletý a v koláči pak pěkně křupe. 

Křehké těsto na koláč jsem předpekla a teprve pak přidala náplň a dopekla. Doufám, že vás neodradí předpékání s fazolemi, ale výsledek mi přijde lepší. Těsto zůstane hezky na místě, nesklouzne po krajích a je pěkně hladké. Podobně jako u cheesecaku jsem pekla koláč pár minut při vyšší teplotě a dopékala při nižší. Trochu jsem šetřila cukrem, takže pokud se vám zdá náplň málo sladká, klidně si cukr přidejte.

Křehké těsto: 

Změklé máslo prošlehejte společně s cukrem, vejcem a citronovou kůrou, ne úplně do pěny, jen aby se suroviny pěkně spojily. Pak přisypte prosátou mouku se solí a při nízkých otáčkách míchejte, až se začne formovat těsto. Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Já si pomáhám plastovou stěrkou, těsto se nelepí na ruce a během chvilky je spojené. Snažte se nepřidávat mouku. 

Těsto zabalte do folie, lehce zmáčkněte do silnější placky a dejte alespoň na 30 minut do lednice. Můžete si ho připravit i den předem. 

Troubu předehřejte na 180 stupňů, zapněte horký vzduch. 

Připravte si koláčovou formu o průměru 23 cm, použila jsem keramickou, kterou není třeba vymazávat. Koupíte například na chefshop.cz nebo bonami.cz. Potřebovat budete ještě kousek pečícího papíru a luštěniny na slepé pečení. 

Vychlazené těsto rozválejte na lehce pomoučněné ploše nebo mezi dvěma foliemi do kruhu o velikosti trochu větší, než je forma. Těsto přeneste do formy, dobře vmáčkněte a upravte okraje. Přikryjte pečícím papírem, nasypte luštěniny a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 minut až je lehce do zlatova. 

Vyndejte z trouby, opatrně sundejte papír i luštěniny a připravte si tvarohovo-makovou náplň. 

Troubu nechte zapnutou na 180 stupňů, jen vypněte horký vzduch. 

Tvarohová naplň s mákem: 

Tvaroh dejte do misky a společně s cukrem a lžící mouky prošlehejte do hladka. 

Po jedno zašlehejte vejce a přidejte citronovou kůru. Šlehejte při nízkých otáčkách. Nakonec vmíchejte mletý mák. V případě potřeby můžete přisladit. 

Náplň nalijte na předpečený korpus a dejte péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů na 15 minut, pak teplotu snižte na 150 stupňů a dopékejte ještě asi 15-20 minut. 

Vyndejte z trouby a nechte ve formě vychladnout. Koláč není nutné dávat do lednice, stačí chladnější místnost. Doporučuji nechat rozležet do druhého dne, čím je starší, tím je lepší.

2018-10-04 Dezerty

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI