Vanilkové rohlíčky zpět

Ingredience:
máslo210 gmoučkový cukr70 ghladká mouka280 g
mleté neloupané mandle100 gvanilkový cukr nebo špetka mleté vanilky1 lžícerum2 lžíce
moučkový cukr smíchaný se špetkou mleté vanilky nebo vanilkovým cukrem na obalení
máslo 210 g, moučkový cukr 70 g, hladká mouka 280 g, mleté neloupané mandle 100 g, vanilkový cukr nebo špetka mleté vanilky 1 lžíce, rum 2 lžíce, moučkový cukr smíchaný se špetkou mleté vanilky nebo vanilkovým cukrem na obalení

Příprava

Když se řekne vánoční cukroví, jako první se mi vybaví vanilkové rohlíčky. Nemůžu si pomoct, ale bez nich si Vánoce ani neumím představit. Receptů na ty "zaručeně nejlepší" rohlíčky je samozřejmě velká spousta a těžko soudit, který z nich je lepší. Já se dnes s Vámi podělím o náš rodinný recept. 

Vanilkové rohlíčky podle něj pečeme už desítky let a obvykle "zmizí" jako první. Do "našich" rohlíčků dáváme mleté neloupané mandle, velmi malé množství cukru a samozřejmě pravou vanilku. Letos jsem udělala jednu várku trochu jinak, mandle jsem nahradila mletými burskými oříšky. A musím říct, že je to docela příjemná změna, chutnají také skvěle. Takže pokud se nebojíte experimentovat, klidně to zkuste.

Nejen rohlíčky, ale i ostatní cukroví, které se hned po upečení obaluje v moučkovém cukru, je potřeba nechat trochu vychladnout a obalovat až vlažné. Pokud ho totiž obalíte horké hned po upečení, cukr se začne rozpouštět, udělá žmolky a cukroví nebude vypadat příliš lákavě. 

Ze všech surovin vypracujte hladké a nelepivé těsto, zabalte do folie a dejte alespoň na hodinu odležet do lednice (klidně i přes noc).

Troubu rozehřejte na 180 stupňů, 2-3 plechy vyložte pečícím papírem. Připravte si do misky moučkový cukr s vanilkou na obalení.
Z těsta tvarujte malé rohlíčky, které klaďte na plech. Tvar i velikost záleží jen na Vás. Pokud chcete mít rohlíčky stejně veliké, kousky těsta si můžete odvažovat. Nebo si těsto rozdělte na několik menších částí a z každé udělejte stejný počet rohlíčků.
Dejte péct do vyhřáté trouby na cca 10 minut, až lehce zrůžoví. Rohlíčky nechte chvilku vychladnout, vlažné (ne horké) pak obalte v moučkovém cukru. Až zcela vychladnou, dejte do uzavřené krabice a nechte rozležet. 

2015-12-10 Dezerty

Poznámka

Z uvedeného množství surovin připravíte cca 80 - 90 ks rohlíčků.

Autor:

Počet porcí
40
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostvánoce
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI