Vanilkové rohlíčky zpět

Ingredience:
hladká špaldová mouka115 gječná hladká mouka150 gmleté mandle80 g
žloutky ze šťastných vajíček2 kskokosový cukr30 grýžový sirup1 lžíce
máslo170 gmléko/voda2 lžícevanilkový lusk1 ks
moučkový cukr nebo kokosová mouka na obalenívanilkový lusk nebo třtinový vanilkový cukr dle chuti
hladká špaldová mouka 115 g, ječná hladká mouka 150 g, mleté mandle 80 g, žloutky ze šťastných vajíček 2 ks, kokosový cukr 30 g, rýžový sirup 1 lžíce, máslo 170 g, mléko/voda 2 lžíce, vanilkový lusk 1 ks, moučkový cukr nebo kokosová mouka na obalení, vanilkový lusk nebo třtinový vanilkový cukr dle chuti

Příprava

Advent a pečení vánočního cukroví u nás doma rozhodně patří dohromady! Upatlané a zalepené prsty od těsta, špinavá zástěra, vůně svíček, másla a ořechů jsou pro mě jedním z nejkrásnějších období v roce. Vím, že spousta lidí právě tuhle špinavou práci nemá zrovna v oblibě, a proto cukroví koupí v obchodě nebo ho nepečou vůbec. Já se v tom naopak vyžívám, miluju ten chaos, kdy mi mouka padá všude kolem, jen ne do té úhledné hroudičky těsta, to jak pokaždé nadávám, že jsem si zase nesundala prstýnek, ale ze všeho nejvíc miluju, když si zbytky těsta můžu sníst přímo z prstů! Jen se přiznejte, kdo to dělá taky?

Co si pamatuju, tak jsme si vždycky s mamkou říkaly, že uděláme jen pár druhů, no a co myslíte, vždycky jich bylo minimálně pět. Cukroví, které ale nesmělo nikdy chybět, a které se muselo dělat vždy hned z několika dávek, byly a jsou vanilkové rohlíčky! Kdybychom udělaly jednu várku, asi bychom na vánoce jen těžko hledaly pár drobečků na dně krabice. Klasické cukroví plné bílé mouky a cukru už nepeču, ale o rohlíčky se nehodlám připravit, a tak jsem pro vás připravila trošku zdravější, méně sladký ale rozhodně neméně skvělý recept na tohle oblíbené cukroví. Mají jemnou chuť po mandlích a voní máslem a vanilkou.

Já rohlíčky obalila v kokosové mouce spíš jen tak pro efekt, protože mi chutnají i jen tak, vy si je ale můžete obalit v moučkovém cukru.

Ječnou a špaldovou mouku smícháme s cukrem, mletými mandlemi a špetkou soli a vysypeme je na pracovní plochu. Uprostřed uděláme menší důlek, do kterého vyklepneme žloutky a přidáme mléko a lžíci rýžového sirupu. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a tupou hranou vydlabeme semínka a nasypeme je k mouce. Nakonec na mouku pokrájíme lehce změklé máslo a začneme rukama zpracovávat těsto. Nejprve se bude hodně drolit, ale dejte mu čas a po chvíli se všechny ingredience krásně spojí. Pokud by se těsto i tak stále příliš drolilo, můžete do něj přidat ještě trošku vody nebo mléka. 

Hotové těsto zabalte do folie a nechte ideálně přes noc odpočívat v lednici. Druhý den těsto vyndejte z lednice, odkrojte z něj mešní část a znovu ji důkladně prohněťte a vyválejte z něj váleček podle požadované tloušťky rohlíčků. Z válečku ukrojíme cca 5 cm dlouhý kousek, který stočíme do tvaru rohlíčku. Rohlíčky pečeme v předehřáté troubě na 150 stupňů přibližně 12 - 15 minut. Ještě teplé je obalte v cukru nebo kokosové mouce smíchané s vanilkou nebo třtinovým vanilkovým cukrem.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2017-12-12 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostvánoce
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI