Vánočka zpět

Ingredience:
polohrubá mouka500 gmoučkový cukr80 gsůl5 g
citronová kůra1 lžičkapečícího prášku1 lžičkakvasnice (tedy droždí)30 g
máslo100 gžloutek2 ksmlékocca 200 ml
rozinky50 gmandle30 gvejce na potření1 ks
citronát30 g
polohrubá mouka 500 g, moučkový cukr 80 g, sůl 5 g, citronová kůra 1 lžička, pečícího prášku 1 lžička, kvasnice (tedy droždí) 30 g, máslo 100 g, žloutek 2 ks, mléko cca 200 ml, rozinky 50 g, mandle 30 g, vejce na potření 1 ks, citronát 30 g

Příprava

Letos jsem na ní hrdá. První předloňské pečení dopadlo monstrózně a to především proto, že jsem slepě uposlechla receptu a rozdrobila do těsta celou kostku droždí. Vánočka by byla hezoučká, kdyby nepřetekla přes dva okraje plechu až na mřížku v troubě a nepřipekla se k jejím stěnám. Vloni jsem ji zas pekla na poslední chvíli a nestihli jsme jí ani sníst, natož abych ji já vyfotila.

Letos jsem na ní hrdá. První předloňské pečení dopadlo monstrózně a to především proto, že jsem slepě uposlechla receptu a rozdrobila do těsta celou kostku droždí. Vánočka by byla hezoučká, kdyby nepřetekla přes dva okraje plechu až na mřížku v troubě a nepřipekla se k jejím stěnám. :-) Vloni jsem ji zas pekla na poslední chvíli a nestihli jsme jí ani sníst, natož abych ji já vyfotila.

Postup:
Rozdrobené droždí zasypeme lžičkou cukru a třeme tak dlouho, dokud se nerozpustí. Přidáme lžíci mouky, trochu mléka, umícháme v řídké těstíčko a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Zbylé mléko zahřejeme a rozpustíme v něm máslo, odložíme stranou a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Všechny suché suroviny důkladně promícháme v míse, uprostřed uděláme důlek a do důlku dáme kvásek, oba žloutky a vlahé máslo. Vařečkou zaděláme těsto, které poté přendáme na vál a propracujeme ho rukama (jde to snadno, je krásně vláčné a nelepí). Zakryjeme ho mísou nebo potravinovou fólií a necháme ho při pokojové teplotě kynout tak dlouho, dokud jednou neznásobí svůj objem.
Poté ho novým propracováním srazíme a necháme opět vykynout. Postup opakujeme ještě jednou. Těsto rozdělíme na devět stejně velkých kousků, ze kterých vyválíme stejně dlouhé prameny. První patro splétáme ze čtyř pramenů, druhé ze tří a poslední patro vytvoříme stočením dvou pramenů. Jednotlivá patra přikryjeme a necháme je opět vykynout na dvojnásobnou velikost. Tím, že vykynou zvlášť, si pomůžeme k tomu, aby se nám při pečení vánočka nesesunula. Po vykynutí přesuneme spodní patro na plech vyložený pečícím papírem a po celé délce do něj hřbetem ruky vytlačíme hlubokou rýhu. Do té umístíme druhé patro, které vytlačíme stejným způsobem a připravíme tak důlek pro třetí patro (jednotlivá patra mezi sebou ještě můžeme pro jistotu potřít rozšlehaným vejcem). Okraje druhého a třetího patra po stranách přehneme a založíme dospod vánočky. Celou vánočku necháme (opět přikrytou) ještě nějakou dobu kynout.

Pak ji potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a pečeme v předem rozehřáté troubě přibližně 10 minut na prudší teplotu (cca 200 stupňů), pak teplotu snížíme a dalších 30 - 40 minut dopékáme. Pokud vánočka na povrchu zlátne příliš rychle, přikryjeme ji alobalem.
2014-12-23 Dezerty

Poznámka

Mandle přimíchávám i do těsta, takže pokud bude chuť, připravte si dvojitou dávku.

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostvánoce
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI