Vánoční brusinkovo-ořechový chlebík zpět

Ingredience:
čiroková mouka135 ghladká pohanková mouka70 gpolohrubá cizrnová mouka75 g
kokosový cukr70 gpsyllium2 lžícebezlepkový prášek na pečení (vinný kámen)2 lžičky
mletá skořice1 lžičkamandlové mléko375 mlnasekané vlašské ořechy75 g
rozmrazené brusinky100 g
čiroková mouka 135 g, hladká pohanková mouka 70 g, polohrubá cizrnová mouka 75 g, kokosový cukr 70 g, psyllium 2 lžíce, bezlepkový prášek na pečení (vinný kámen) 2 lžičky, mletá skořice 1 lžička, mandlové mléko 375 ml, nasekané vlašské ořechy 75 g, rozmrazené brusinky 100 g

Příprava

Pokud hledáte velmi rychlý a jednoduchý recept na snídani, svačinu, dezert či třeba klidně večeři, který vás tak trochu zimně naladí, pak tady jeden mám. Vznikl tak nějak sám z mouk, které byly po ruce, neobsahuje ani vejce ani kravské mléko. Ano, nebudeme si lhát, je trochu hutnější, ale ani jsem se o nic jiného nesnažila (je totiž také samozřejmě bez kvasnic či kvásku). Čirokpohanka i cizrna jsou všechno přirozeně bezlepkové plodiny, které mají protizánětlivý potenciál. Brusinky tomu přidají trochu ze svého protizánětlivého kyblíčku (moje brusinky byly malé české a zamrazené z léta, ne jako ty mega americké:)) a skořice sem patří též. Teď před Vánocemi je skořice aktuální téma a tak si zopakujeme, že už dávno byla vyřazena ze seznamu histaminových potravin, protože histamin neobsahuje a dokonce pomáhá zabraňovat uvolňování vlastního histaminu. Co by vás mohlo zarazit a může být sporná potravina, jsou vlašské ořechy. Vlašské ořechy mohou obsahovat jiné biogenní aminy (proto se také doporučují ve zkouškovém, nejen pro podporu mozkové činnosti, ale proti nervozitě:)), patří mezi silné alergeny a musíte sami zjistit, či vám dělají dobře nebo ne. Já doporučuji samozřejmě domácí a předem namáčené (alespoň 12 hodin pro deaktivaci antinutričních látek). Je také dobré si uvědomit, kolik v takovém plátku či dvou ve skutečnosti sníte. Podle mě k Vánocům prostě patří, ale není problém je vyměnit třeba za blanšírované mandle.

Co se týče sladkosti, využila jsem kokosový cukr, který je krapet zdravější než jiná sladidla. Já jsem si na Bali velmi velmi oblíbila jeho chuť, je takový karamelovitý (sypaný se prodává v ČR poměrně draze, levněji se dají koupit balení lisovaných kostiček). Každopádně ve spojení s nakyslými brusinkami je chléb ve výsledku spíše svěží a nepříliš sladký a hodit se tedy jako podklad pod máslo, med nebo domácí marmeládu (či třeba kokosovou i normální šlehačku). Nebo stačí pokapat datlovým  či javorovým sirupem. Velmi záleží, jak moc sladíte, ale nezapomeňte, že dosladit se dá vždy.

Troubu předehřejme na 180°C. Formu na biskupský chlebík vytřeme kokosovým olejem.

Smícháme všechny suché ingredience až po mletou skořici. Rozmícháme s mandlovým mlékem a nakonec vmícháme nasekané ořechy i rozmrazené brusinky. Hustější a lepivé těsto přesuneme do připravené vymazané formy, lehce uhladíme a pečeme 50-60 minut. Necháme chladnout na mřížce, po pár minutách vyjmeme z formy a necháme úplně vychladnout na mřížce. Podáváme podle chuti, ideálně s pořádnou dávkou oblíbeného teplého nápoje a lžičkou zdravého medu. Dobrou chuť.

2015-12-15 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptspeciální diety
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostvánoce
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI