Velikonoční jidáše zpět

Ingredience:
vlažná smetana na vaření250 mldroždí20 ghladká mouka500 g
cukr krystal100 gsůl1 špetkarozpuštěné máslo100 g
kůra z citronu1/2 ksvanilkový extrakt1 lžičkažloutky2 ks
vejce na potření1 ks;smetana na potření2 lžícerozpuštěné máslo20 g
med3 lžíce
vlažná smetana na vaření 250 ml, droždí 20 g, hladká mouka 500 g, cukr krystal 100 g, sůl 1 špetka, rozpuštěné máslo 100 g, kůra z citronu 1/2 ks, vanilkový extrakt 1 lžička, žloutky 2 ks, vejce na potření 1 ks, ;smetana na potření 2 lžíce, rozpuštěné máslo 20 g, med 3 lžíce

Příprava

Jidáše se pečou na Zelený čtvrtek. Na Zeleném čtvrtku přitom zřejmě není nic zeleného, název zkomolili už v němčině, původně se mu říkalo Lkavý čtvrtek (Greindonnerstag -> Gründonnerstag). A bylo nad čím lkát a naříkat. V ten den byl Ježíš zrazen Jidášem Iškariotským a poté zajat a nakonec i souzen, odsouzen a ukřižován. Na připomínku té zrady se pečou jidáše (nebo taky jidášky). Sladké pečivo, které svým tvarem připomíná provaz - oprátku, na které se Jidáš oběsil. Během pečení se ale nemusíte nechat svázat jen jedním tvarem, klidně si jidáše umotejte do uzlíků, šneků či esíček.

A možná taky uděláte dobře, když si k tomu pečení hodně trochu přivstanete. Pokud totiž sníte před východem slunce jidáše namazané medem, budete po celý rok chráněni před uštknutím hadů a žihadly vos. Krom toho si dejte pozor, abyste se ten den s nikým nehádali a ani si nic nepůjčili, budou se vám po celý rok vyhýbat hádky a naopak si k vám najdou cestu peníze.

Nejdříve si nachystáme kvásek. Do vlažné smetany rozdrobíme droždí, přidáme lžíci mouky a cukru, rozmícháme, mísu přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo odpočinout, zhruba 15-30 minut.

Když kvásek vzejde, opatrně k němu přisypeme mouku, cukr a sůl, přidáme vlažné  máslo, citrónovou kůru, vanilku a žloutky. Vypracujeme vláčné těsto. Mísu opět zakryjeme utěrkou a těsto necháme hodinu kynout.

Poté si odebíráme kousky po 50 g, rukou je rozválíme na asi 25 cm dlouhé "hady" a motáme z nich různé tvary. Těsto je vláčné a nelepivé, dobře se s ním pracuje a není potřeba ho podsypávat moukou. Hotové jidáše přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme utěrkou a necháme 20 minut kynout.

Troubu předehřejeme na 190 °C. Jidáše potřeme vajíčkem rozšlehaným se smetanou, pečeme dozlatova, 15 minut. Ještě teplé je potíráme máslem rozmíchaným s medem.
2021-02-28 Dezerty

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostvelikonoce
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI