Velikonoční mazance - kynutý nebo tvarohový podle Vendy zpět

Kynutý mazanec:
mléko100 mldroždí1 kostkacukr1 lžička
polohrubá mouka500 gcukr krupice120 gsůl1 špetka
vanilkový cukr1/2 sáčkuvejce1 ksžloutky2 ks
smetana 33%250 mlcitronová kůra1 lžičkarozinky1 hrstka
žloutky na pomazání2 ks
Tvarohový mazanec:
hladká mouka + na vál500 gmáslo160 gmoučkový cukr250 g
vanilkový cukr1 ksprášek do pečiva1 kstučný tvaroh ve vaničce250 g
citrón šťáva, kůra1 ksvejce2 ksžloutek na potření2 ks
rozinky namočené v rumu120 g
mléko 100 ml, droždí 1 kostka, cukr 1 lžička, polohrubá mouka 500 g, cukr krupice 120 g, sůl 1 špetka, vanilkový cukr 1/2 sáčku, vejce 1 ks, žloutky 2 ks, smetana 33% 250 ml, citronová kůra 1 lžička, rozinky 1 hrstka, žloutky na pomazání 2 ks, hladká mouka + na vál 500 g, máslo 160 g, moučkový cukr 250 g, vanilkový cukr 1 ks, prášek do pečiva 1 ks, tučný tvaroh ve vaničce 250 g, citrón šťáva, kůra 1 ks, vejce 2 ks, žloutek na potření 2 ks, rozinky namočené v rumu 120 g

Příprava

Blíží se Velikonoce a tak je čas oprášit recept na MAZANEC, aby se mohl připravit ten "zkouškový", než se bude o Velikonocích péct "na ostro". Takže mám pro vás tipy na úžasně vláčné mazance! Jeden kynutý se smetanou, která v těstě nahradí máslo. Nebo je tady možnost upéct nekynutý tvarohový.

Kynutý mazanec:

Kvásek uděláme tak, že dáme mléko a cukr do hrnce na sporák a mícháme prstem (abychom ohlídali teplotu). Jak začne být mléko teplé, odstavíme ho ze sporáku, nadrobíme do něj droždí a počkáme, až kvásek vzejde - na mléce se udělá béžová "peřina" a mléko již není vidět.
V míse promícháme sypké ingredience, přidáme citrónovou kůru, smetanu, 1 vejce a 2 žloutky, vykynutý kvásek (peřinu a trochu mléka, v případě potřeby mléko z kvásku ještě přilijeme) a nakonec rozinky. Nejprve pracujeme měchačkou a pak těsto dobře prohněteme na vále. Vrátíme těsto do mísy a necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Po vykynutí, těsto na vále ještě prohněteme a vytvoříme bochánek, který přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Bochánek uprostřed nastřihneme malým křížkem, potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme mandlemi. Pečeme při 170 °C asi 35 minut. Před vytažením z trouby zkusíme, zda je upečený bochánek špejlí.

NEKYNUTÝ TVAROHOVÝ MAZANEC (BOCHÁNEK)

Tento jednoduchý bochánek mohu vřele doporučit zvláště pro ty, kterým dělá potíže kynuté těsto. Díky tvarohu jde o velmi vláčné těsto, takže to není suché a „nepráší se od pusy“.
 
Máslo společně s moučkovým cukrem a vanilínovým cukrem umixujeme v robotu. Poté přidáme citrónovou kůru i šťávu, 2 vejce a tvaroh. Znovu těsto vyšleháme a teprve poté přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme hrozinky předem namočené v rumu.
Na vál dáme 3 lžíce hladké mouky a vytvoříme z těsta bochánek. Bochánek uprostřed nastřihneme malým křížkem, potřeme žloutkem rozšlehaným s trochou mléka a posypeme mandlemi.
Pečeme na pečicím papíru v troubě vyhřáté na 160°C asi 35 minut. Poté troubu otevřeme, mazanec opatrně vyndáme, ještě jednou potřeme vejcem v mléce, posypeme mandlemi a dopékáme ještě 30 minut při 180°C.
Správně by se mazanec měl po vychladnutí zabalit do potravinářské fólie a nechat alespoň 2 dny uležet.



2022-04-11 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptpro děti
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostvelikonoce
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI