Višňový trifle (od 1 roku) zpět

Ingredience
žloutky3 kssmetana ke šlehání250 mlrýžová mouka2 malé lžičky
cukr krupice20 + 20 gzakysaná smetana375 g (velký kelímek)višně350 g
vanilkový lusk1 kspiškoty200 gvišňový suirup1 lžíce
Griotka pro dospělou verzi1 dcl
žloutky 3 ks, smetana ke šlehání 250 ml, rýžová mouka 2 malé lžičky, cukr krupice 20 + 20 g, zakysaná smetana 375 g (velký kelímek), višně 350 g, vanilkový lusk 1 ks, piškoty 200 g, višňový suirup 1 lžíce, Griotka pro dospělou verzi 1 dcl

Příprava

Trifle je britský dezert sestávající z piškotů, ovoce a krému z hektolitru šlehačky, který se zpravidla dělá do velké nádoby a pak servíruje na jednotlivé porce na talíři. Dlouho jsem si ho přála zkusit a když mě z Kitlu oslovili, zda bych pro ně z rukávu nevytáhla nějaký valentýnský recept s višňovým sirupem, hned se mi rozsvítily oči a vzpomněla jsem si na tenhle sexy dezert. Tímhle hříchem podle mě uděláte radost jak manželovi k romantické večeři, tak i vašim malým požitkářům, kteří aspoň nemusí přijít zkrátka, protože pro vás mám alko i nealko verzi, kterou jsem navíc v rámci možností ještě i trošku odlehčila.

Začněte přípravou krému se žloutky (jde vlastně o pravý pudink), který vyžaduje trošku více péče a chvíli chladnutí. V misce smíchejte žloutky, cukr (20 g) a mouku v kompaktní hmotu. V hrnci se silným dnem (nebo i mlékovaru) rozehřejte šlehačku, a to až pod bod varu. Pak stáhněte plamen na minimum, aby se šlehačka nevařila, přidejte semínka z poloviny vanilkového lusku a pomocí metličky postupně zašlehejte žloutkovou směs. Hmotu přidávejte pomalu a stále energicky míchejte, aby se vám udělal hladký pudink. Smetana nesmí být vroucí, jinak by se žloutky srazily! Hotový pudink přetáhněte fólií a dejte na chvíli do chladu.

Mezitím vyskládejte pohárové sklenice piškoty (můžete si udělat i tyto piškoty domácí), pocákejte je višňovým sirupem (v dospělé verzi si sirup nařeďte dle vlastní preference griotkou či sherry) a poté přidejte vrstvu vychladlého pudinku. Poté přidejte višně a další vrstvu pokapaných piškotů.

Poslední vrstvu tvoří krém ze zakysané smetany, zrníček z druhé poloviny vanilkového lusku a také zbylých 20 g cukru. Tento krém tedy dejte do zbývající poloviny poháru a opět přidejte višňový sirup a višně.

Jak jsem psala již v úvodu, zpravidla se dezert dělá do obří mísy, ze které se poté nabírá hostům na talíře, nicméně zde máme verzi dětskou i dospělou, proto jsem jej rozdělila na jednotlivé porce do samostatných sklenic. Pokud však máte strávníky stejného zaměření, vyskládaný do velké misky vypadá dezert opravdu famózně, takže ho určitě vyzkoušejte. 

Dětská specifika:

 
Sirup obsahuje přidaný cukr (ostatně jako všechny sirupy), tento je ale s vysokým podílem kvalitní ovocné složky. Stejně jako veškeré recepty s obsahem přidaného cukru nechávám uvážení ohledně jeho podávání bez komentáře a na posouzení rodičů.
 
Totéž samozřejmě platí i o cukru obsaženém v piškotech a krémech.
 
Šlehačka je pro vyšší obsah bílkovin a mírnou projímavost doporučována od 1 roku.




2019-02-14 Dezerty

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídladezerty
Receptpro děti
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravyostatní
Příležitostdětská oslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI