Vláčný jablečný koláč ze šáchorové a kokosové mouky zpět

Těsto:
jogurt Hollandia220 gšáchrová mouka80 gkokosová mouka40 g
vejce1 ktřtinový cukr Muscovado40 gsůl špetka
prášek z vinného kamene2 lžičky
Náplň:
větší jablka3 ksskořice špetka
Posypka:
jemné ovesné vločky100 gkokosová mouka20 gmáslo50 g
sladový sirup2 lžícetřtinový cukr1 lžíce
jogurt Hollandia 220 g, šáchrová mouka 80 g, kokosová mouka 40 g, vejce 1 k, třtinový cukr Muscovado 40 g, sůl špetka, prášek z vinného kamene 2 lžičky, větší jablka 3 ks, skořice špetka, jemné ovesné vločky 100 g, kokosová mouka 20 g, máslo 50 g, sladový sirup 2 lžíce, třtinový cukr 1 lžíce

Příprava

Jednoho zimního večera mne jako obvykle honila mlsná, navíc jsem chtěla upéct něco na zub i pro malou, tak jsem nakoukla do oblíbené skupinky Vaříme malým dětem. Zde mě zaujal recept od skvělé kuchařky Aleny Chramostové - inspirovala jsem se jejím jogurtovým koláčem, který vypadal tak lákavě. Ale nebyla bych to já, abych si ho zase nepozměnila a udělala trochu podle sebe a svých dostupných surovin. Každopádně to byla moje premiéra použít jogurt do těsta, stejně jako vyzkoušet dosud ve spíži schované mouky - šáchorovu a kokosovou. Byl to trochu experiment, ale myslím, že stál za to, manžel nemá rád suché koláče a tenhle byl krásně vláčný, že si na něm pochutnal. Stejně tak malá princezna, která je trošku vybíravá.

Na hrubém struhadle si do mísy nastrouháme 3 oloupaná jablka. V druhé misce si smícháme všechny ingredience na korpus, až vytvoříme polotekuté těsto, které vlijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem (já mám průměr 22 cm) a rovnoměrně rozetřeme. Na těsto poklademe nastrouhaná jablíčka, která zasypeme skořicí.
Ze surovin na posypku vytvoříme drobenku, kterou rozprostřeme navrch koláče. Dáme péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů přibližně 35 minut. Po vytažení z trouby necháme minimálně půl hodinky zchladnout.
Původně byl koláč přichystán jako snídaně na ráno, ale půlka se snědla ještě ten den večer, holt chutě byly silnější.

2016-02-18 Dezerty

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI