Vločkovo-mrkvový dortík bez mouky pro děti od 1 roku zpět

Ingredience:
středně velká mrkev3 ksovesné vločky100 gkarob40 g
kokos (pozor ořech!)40 gmletý mák4 lžícemléko200 ml
rozinky2 lžícedatlový sirup (nebo jiný na oslazení) dle chutinapř. mletý mák, drcené ořechy med, kakao, čokoláda, libovolné sušené ovoce (dávala jsem datle a goji) dále volitelně dle věku
Krém:
mascarpone1 kelímek (250 g)domácí lučina (vykapaný jogurt v kombinaci se zakysanou smetanou)1 kelímektvaroh1 vanička (250 g)
libovolný sirup nebo vanilkový cukr na doslazení
středně velká mrkev 3 ks, ovesné vločky 100 g, karob 40 g, kokos (pozor ořech!) 40 g, mletý mák 4 lžíce, mléko 200 ml, rozinky 2 lžíce, datlový sirup (nebo jiný na oslazení) dle chuti, např. mletý mák, drcené ořechy med, kakao, čokoláda, libovolné sušené ovoce (dávala jsem datle a goji) dále volitelně dle věku, mascarpone 1 kelímek (250 g), domácí lučina (vykapaný jogurt v kombinaci se zakysanou smetanou) 1 kelímek, tvaroh 1 vanička (250 g), libovolný sirup nebo vanilkový cukr na doslazení

Příprava

Recept od mojí kuchařské kamarádky Lidunky, která oplývá samými úžasnými a zdravými recepty. Tohle je jeden z nich, trošku uzpůsobený dětem :)

Mrkve nastrouháme na jemném struhadle a smícháme se všemi uvedenými ingrediencemi. Naplníme do formy vystlané pečícím papírem (nebo vymazané kokosovým olejem či máslem) a pečeme na 170°C přibližně 40 minut. Po vytažení z trouby můžeme ještě pokapat sirupem nebo medem, posypat kokosem či sekanými mandlemi. 

Tip Lidunky: mrkev můžete v receptu zkusit nahradit červenou řepou, dýní, cuketou nebo jablky.

Krém:
Uvedené ingredience vyšleháme na hustý krém, natřeme na dortík a necháme vychladnout. Můžeme libovolně dozdobit, klidně i ovocem, neboť krém je poměrně pevný a dobře drží. 

Dětská specifika:

  • dortík si dovedu představit i pro děti mladší jednoho roku, vynechala bych ale kokos (alergen), nahradila bych ho něčím jiným sypkým, použila více vloček nebo případně i trošku mouky, aby nebylo těsto moc tekuté. Tentýž problém by mohl být i u máku.
  • krém je vzhledem k tvarohu a mascarpone vhodný spíše až od 1 roku, nicméně menšímu dítěti jej můžete udělat jen ze samotné lučiny - tu nechejte pořádně vykapat
2015-03-11 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostdětská oslava
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI