Závin z jogurtového těsta 2x jinak - mák s hruškou a třešněmi vs. jablečná klasika zpět

Těsto:
bílý jogurt200 ghladká špaldová mouka280 gsůl špetka
citronová kůra1 lžičkaghí30 gvejce na potření1 ks
Jablková náplň:
jablka4 ksskořice1 lžícerozinky hrst
ořechy hrstkokosový cukr1 lžíceovesné vločky5 lžic
Maková náplň:
mletý mák80 ghruška1 ksskořice1 lžička
voda200 mlovesná smetana2 lžícevanilkový extrakt1 lžička
třešní hrstvloček5 lžic
bílý jogurt 200 g, hladká špaldová mouka 280 g, sůl špetka, citronová kůra 1 lžička, ghí 30 g, vejce na potření 1 ks, jablka 4 ks, skořice 1 lžíce, rozinky hrst, ořechy hrst, kokosový cukr 1 lžíce, ovesné vločky 5 lžic, mletý mák 80 g, hruška 1 ks, skořice 1 lžička, voda 200 ml, ovesná smetana 2 lžíce, vanilkový extrakt 1 lžička, třešní hrst, vloček 5 lžic

Příprava

Závin je v naší rodině velice oblíbený a ani já nejsem výjimka, která ho vždy milovala a dokázala sníst celý na posezení. Vždy se ale dělával z klasické bílé mouky nebo ještě hůř z kupovaného listového těsta. Ano, štrúdl byl skvělý a ještě teplý byl naprosto dokonalý. Ale co si budeme nalhávat, nebylo to nic zdravého a ani ty jablka uvnitř to nezachránily.

Nedávno jsem byla na návštěvě u mamky a uvědomila jsem si, že od doby co jím zdravě, jsem vlastně štrúdl neměla. Ta sladká vůně jablek a skořice byla tak nakažlivá, že jsem ho prostě musela upéct taky. Přemýšlela jsem z čeho udělat těsto, aby bylo krásně vláčné a neupekla jsem betonovou vražednou zbraň. Nakonec jsem zvolila hladkou špaldovou mouku, která je zdravější alternativou klasické bílé pšeničné mouky, a je pro naše tělo mnohem lépe stravitelná a obsahuje více živin. Místo hromady tuku, který jsme vždy do těsta dávali, jsem použila kvalitní hustý bílý jogurt a výsledek byl vynikající!

A protože naprosto milujeme mák, rozhodla jsem se kromě jablečné klasiky upéct i závin s makovou náplní. Nic proti jablkům, ale mák v kombinaci s hruškami a třešněmi u nás přeci jen získal o nějaký ten bod víc.

V míse smícháme hladkou špaldovou mouku se špetkou soli a citronovou kůrou. Kůru použijte buď sušenou, nebo čerstvě nastrouhanou z bio citronu. Nejsem z lidí, kteří by v obchodě kupovali pouze bio výrobky, ale pokud chci z citrusů používat kůru, volím vždy bio kvalitu bez chemického ošetření.

V sypké směsi přidáme jogurt a změklé máslo a začneme vypracovávat těsto. Začneme vařečkou a ve chvíli, kdy se nám všechny ingredience spojí, přesypeme těsto na vál a pořádně ho vypracujeme rukama. Vznikne hladké pružné těsto, které zabalíme do folie a dáme odpočívat do lednice.

Mezitím si připravíme náplně. Začneme makovou, protože ta nám zabere víc času. Do hrnce nasypeme mák, zalijeme vodou a přivedeme k varu. K máku přidáme nastrouhanou zralou hrušku a necháme společně dusit, dokud se hruška nerozvaří a mák nezačne mít konzistenci husté kaše. V průběhu varu chutíme mák skořicí a vanilkovým extraktem. Ve chvíli, kdy maková náplň zhoustne, vmícháme na zjemnění ovesnou smetanu (klidně použijte jakoukoli jinou) a nechtě ještě chviličku povařit. Náplň nechte důkladně vychladnout.

Jablečnou náplň vám asi představovat nemusím, ale pro pořádek ji tady napíšu taky. Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle, smícháme se skořicí, cukrem, rozinkami a posekanými ořechy. Když se mi nechce špinit mísa, strouhám jablka přímo na rozválené těsto a všechny ostatní ingredience sypu až na ně a výsledek je taky skvělý. Postup tedy nechám na vás 

Když máme připravené obě náplně, vyndáme z lednice těsto a rozdělíme ho na dvě poloviny. Z každého vyválíme na pomoučněném vále tenký plát, který posypeme jemnými ovesnými vločkami. Nasají do sebe tekutinu a závin vám tak nepraskne a nevyteče. Do středu rozváleného těsta rozprostřeme náplň a smotáme. Na makovou náplň nezapomeňte rozprostřít vypeckované třešně, s mákem jsou totiž naprosto skvělé!! Já mám nejraději, když je minimum těsta uvnitř, takže těsto jen jednou přetočím, ale záleží jen a jen na vašich chutích.

Hotové záviny přeneseme opatrně na plech, na několika místech jen propíchneme vidličkou a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme do zezlátnutí cca 30 minut na 180 stupňů.

Ideálně necháme záviny vychladnout, ale co si budeme povídat…teplý chutná vždycky nejlíp!!! Dobrou chuť.

2016-08-03 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI