Závin z kynutého těsta s třešněmi a mandlemi zpět

Těsto:
polohrubá mouka500 gcukr krupice70 gmléko250 ml
máslo70 gcelé vejce (žloutek do těsta, bílek na potření)1 ksčerstvé droždí25 g
sůl1/2 lžičky
Náplň:
vypeckované třešněcca 400 mlvda200 mlmandle150 g
vanilkový extrakrt1 lžícevanilkový pudink2 lžícecukr dle chuti
polohrubá mouka 500 g, cukr krupice 70 g, mléko 250 ml, máslo 70 g, celé vejce (žloutek do těsta, bílek na potření) 1 ks, čerstvé droždí 25 g, sůl 1/2 lžičky, vypeckované třešně cca 400 ml, vda 200 ml, mandle 150 g, vanilkový extrakrt 1 lžíce, vanilkový pudink 2 lžíce, cukr dle chuti

Příprava

Dlouho jsme si neupekli nic sladkého. Je to tím, že tomu pečení v poslední době moc nedám. Nějak mě to dočasně omrzelo. A když mě omrzí něco dělat, na nějakou dobu toho nechám, abych si to úplně nezprotivila (což je mimochodem docela fajn systém, občas ho vyzkoušejte). Pravda ale je, že už by to vážně nějakou tu sladkost chtělo, a tak jsem se zase jednou nadchla. Jak jinak než v noci a kdy jindy, než když byla potřeba udělat hromada jiných důležitějších věcí, které jsem mimochodem poctivě udělala hned po pečení. Nejspíš následkem toho tu teď sedím jak pimák nad hrncem kafe a přemýšlím, jestli nezaspat odpoledne. Z původního pečení pro pečení se ovšem navzdory tomu stala docela fajn zábava a tak mám nakonec docela radost.

Z uvedené dávky umotáte dva opravdu poctivé záviny, s tím je třeba počítat a zařídit si dostatečný odbyt (rozumějte dost strávníků). V opačném případě zadělejte raději jen z poloviční dávky. Těsto se nevyznačuje žádnou velkou křehkostí, je spíš hutnější a buchtovitější, ale moc hezky se s ním pracuje, nelepí a při vyvalování se netrhá. S nádivkou to příliš nepřehánějte, při pečení se rozpíná a záviny mají tendenci praskat.

Třešně vysypeme do hrnce, podlijeme polovinou vody, přidáme extrakt a osladíme je podle chuti. Krátce je povaříme a poté vmícháme druhou polovinu vody, ve které jsme rozmíchali pudinkový prášek. Vaříme za stálého míchání přibližně minutu, dokud pudink nezhoustne. Poté přidáme na hrubo nasekané mandle a za občasné promíchání necháme náplň vychladnout. 
Droždí utřeme se lžičkou cukru do tekuta, přidáme lžičku mouky, trochu mléka a necháme na teplém místě vzejít kvásek.  Máslo rozehřejeme v mléce, necháme zchladnout a potom v něm rozkvrdláme žloutek. Sypké suroviny proházíme společně v míse, přidáme kvásek, vlažné mléko a vypracujeme tužší nelepivé těsto, které necháme přibližně hodinu odpočívat a nakynout. Poté ho rozdělíme na dvě části a z každé vyválíme tenký plát. Pokud se těsto během vyvalování lepí, můžeme ho lehce podsypávat, ale u správně zpracovaného těsta by to nemělo být potřeba. Na každý plát těsta rozprostřeme náplň podle chuti, stočíme tak, aby byl okraj těsta vespod a dospod založíme i oba okraje. Záviny přemístíme na vymazaný plech a necháme přibližně půl hodiny dokynout. Před pečením je potřeme vaječným bílkem. Pečeme v troubě rozehřáté na 200 stupňů přibližně deset minut, pak teplotu snížíme na 160 stupňů a dopékáme dalších 30 minut.
2016-05-23 Dezerty

Poznámka

Z uvedených surovin připravíte dva záviny. Jeden jsem musela udělat s mákem, poněvadž třešní bylo málo.

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI