Žloutkové piškoty zpět

Ingredience (60 - 70 ks):
změklé máslo100 gmoučkový cukr100 gžloutky (cca 8 vajec) - pokojové teploty160 g
hladká mouka160 g
změklé máslo 100 g, moučkový cukr 100 g, žloutky (cca 8 vajec) - pokojové teploty 160 g, hladká mouka 160 g

Příprava

Poslední dobou jsem se zase trochu vrhla na pečení makronek a celkem drasticky mi tak stoupla spotřeba bílků. Jenže co s těmi zbylými žloutky? Bílky mrazím bez problémů, ale u žloutků s tím moc spokojená nejsem. Tak jsem se rozhodla zkusit tyhle žloutkové piškoty podle receptu Pavlíny Berzsiové.

Zpočátku jsem si možná, jako teď Vy říkala, piškoty? Pytlík piškotů koupím za pár korun v obchodě, tak proč se s nimi dělat doma. Navíc piškoty ani nejím, snad jen v případě nějakých žaludečních nevolností. Nicméně mi to nedalo, bylo mi líto žloutky vyhodit, tak jsem to zkusila. A musím říct, že mě už dlouho nic tak příjemně nepřekvapilo.

Na první pohled možná vypadají jako obyčejné piškoty, ale chutí jsou rozhodně někde jinde. Jsou jemné, vláčné, měkké ... vyniká chuť másla. Za mě jednoznačně palec nahoru. Chutnají skvěle samotné i slepené oblíbeným krémem či marmeládou. Myslím, že se budou perfektně hodit třeba pod likérové špičky nebo vánoční vosí hnízda. 

Troubu předehřejte na 180 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem. 

Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny. Za stálého šlehání přidávejte postupně žloutky a nakonec prosátou mouku. Vše šlehejte při nižším výkonu šlehačem. 

Těsto si přendejte do sáčku s hladkou trubičkou, použila jsem průměr 1 cm, a nastříkejte na plech. Pokud chcete mít piškoty stejně veliké, můžete si na spodek papíru nakreslit kolečka. Já jsem si pod papír vsunula šablonu na makronky, kde je průměr kolečka 3,5 cm.

Piškoty stříkejte na plech v dostatečných odstupech, při pečení nabudou. Nebojte se špiček, které vám na piškotech při stříkání vzniknou, na rozdíl od makronek se v troubě při pečení vyrovnají.

Piškoty pečte po jednom plechu ve vyhřáté troubě ca. 13-15 minut podle velikosti. Piškoty by měli lehce zezlátnout, na krajích samozřejmě trochu více. 

Nechte vychladnout na plechu, pak opatrně sloupněte z papíru. Plnit můžete dle vlastní fantazie krémem nebo oblíbenou marmeládou, případně i namočit v čokoládě. Ale skvěle chutnají jen tak, samotné. 

2018-12-03 Dezerty

Poznámka

Inspirace z Velké domácí cukrářky od Pavlíny Berzsiové.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI