Domácí chléb

Domácí chléb zpět

Pečivo moc často nekupuji, dokážu si představit a většinou taky volím zdravější jídla či přílohy (Jak známé pořekadlo říká "Po mase se nepřibírá, pokud ho nejíš s chlebem"). O to raději si ale vychutnám jednou za čas náš vlastnoručně uhnětený dobrý domácí chléb.

V následujícím článku je několik receptů a také tipů jak si připravit skvělý domácí chléb.
 
Tady je hned na úvod jednoduchá tabulka toho, co se může pokazit, a jaká byla pravděpodobná příčina nezdaru, případně jak to zachránit.
 
Chléb nenakynul Krátká doba kynutí, málo špatné nebo nekvalitní droždí
Chléb je tmavý ale ještě není dopečený Sniž telotu, přikryj chleba alobalem a dopeč
Chléb je tvrdý Málo špatné nebo nekvalitní kvasnice
Chléb je blátivý, nedopečený Nedodržená doba pečení nebo krájení příliš brzy po vytažení z trouby
 
A teď jak na to, aby se povedl. Začni s jednoduchým receptem na základní chléb. Na ten si přichystej následující

SUROVINY

DOMÁCÍ KMÍNOVÝ CHLÉB

380 ml vody
650 g hladké mouky
3 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky cukru
1 1/2 lžičky soli
1 lžička kmínu
1/2 čerstvého droždí
 
Ve druhém kole můžeš zaměnit některé ze surovin a něco málo přidat a vznikne
 

DOMÁCÍ CHLÉB "ŠUMAVA"

380 ml vody
1,5 lžíce jablečného octa (pokud nemáte lze nahradit obyčejným octem, ocet funguje v tomto případě jako pomocník při kynutí, chléb s žitnou moukou je poněkud hutnější a bude hůř kynout než bílý chléb)
360 g hladké mouky
290 g žitné celozrnné mouky
3 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky cukru
1 1/2 lžičky soli
1/2 čerstvého droždí
 
Ve třetím kole můžeš zkusit přidat do těsta kvásek, osobně bych ale vždy volila možnost ponechat v chlebu aleaspoň trochu kvasnic, tak je výsledek vždy zaručen.

POLOPATICKÝ POSTUP

1. V míse smíchej ingredience. Těsto může zůstat mírně lepivé, pokud pečeš chleba poprvé je lepší začít od hutnějších objemů až po ty řidší (a vláčnější). Na začátek se nauč pracovat s těstem, které se dá dobře zpracovat v ruce.

2. Těsto nech vykynout v míse pod utěrkou nebo potravinářskou folií asi hodinu.

3. Těsto přemísti na pomoučenou plochu kuchyňské desky, propracuj a dej na další hodinu kynout do moukou vysypané formy - ošatky nebo třeba cedníku.

4. Do trouby dej plech s pečícím papírem a troubu rozpal na 230°C.

5. Nakynuté těsto opatrně překlop na plech (horní část bude dole) a peč 15 min při teplotě 230° C, poté sniž teplotu na 150 °C a dopeč ještě 30 min.

6. Po vytažení z trouby chléb nech vychladnout na mřížce.

Ve čtvrtém kole, ale to už je opravdu chlebová matura, se můžeš bez obav pustit do francouzských typů chlebů, které se připravují delší dobu, mají řidší konzistenci, a celkově je s nimi větší práce a piplačka..

DOMÁCÍ BÍLÝ FRANCOUZSKÝ CHLÉB

SUROVINY

3 hrnky vody
1,5 hrnku hladké mouky
1 lžička soli
špetka cukru
3 lžíce olivového oleje
1/2 droždí

POLOPATICKÝ POSTUP

1. Ze surovin umíchej řidší těsto. Přikrij potravinářskou folií a nech kynout přes noc 12 hodin.

2. Druhý den seškrábni těsto plné bublinek na hodně pomoučené dřevěné prkénko. Těsto dvakrát přelož přes sebe. Posyp moukou a nech kynout pod utěrkou 2 hodiny.

3. 30 minut před pečením vlož do trouby litinový hrnec (či jinou vhodnou skleněnou nádobou nebo pekáč ) a rozpal troubu na 230° C. Do horkého hrnce vyklop pomocí stěrky těsto. Hrnec přikryj poklicí a peč při teplotě 230 stupnů 30 minut, pak poklici sundej a dopeč dalších 20 min (do ztmavnutí kůrky).

4. Vyklop z hrnce a nech vychladnout na mřížce.

Do chleba můžou přijít samozřejmě semínka, kmín, otruby, záměnou jednotlivých složek (tekutina, typ mouky či tuku) zase vznikají nové chuťové variance. Receptů je plný internet. Základem je naučit se pracovat s těstem a při přípravě nic neuspěchat. Dobrý chléb chce zkrátka svůj čas, ale rozhodně stojí za to jej obětovat.

Autor článku:

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI