Food styling

Food styling zpět

Foodstyling je zjednodušeně řečeno aranžování jídla na talíři tak, aby dobře vypadalo a ladilo s okolním prostředím, které si sami vytváříme.

Když do internetového vyhledávače zadám slova food styling vyběhne mi nekonečná řada především zahraničních odkazů na různé amatérské a profesionální stránky zabývající se tímto tématem. A podle těchto stránek jsem vybírala dnešní rady začínajícím nadšencům, kteří rádi fotí. Sama jsem naprostý laik a začátečník, takže několik dobře míněných rad vřele uvítám. Navíc fotím pouze mobilem, fotoaparát mi už přes rok ladem leží v šuplíku, jelikož mi k němu chybí napájecí adaptér. Ten mi byl zabaven během bezpečností prohlídky na letišti. Při jeho prohlídce neustále pípaly kontrolky a hlásily objevení čehosi neznámého uvnitř. Jelikož adaptér nešlo nijak šikovně otevřít, byl mi odebrán s příslibem odeslání na mou izraelskou adresu. A tak marně čekám a doufám, že jednou dorazí. Jsem vskutku velký optimista!

S hemžícími se foodblogy, které se pomalu ale jistě stávají fenoménem dnešní doby a zaplavují internet jako houby po dešti, stoupá i poptávka dokonalé prezentace, což určuje především kvalita fotografií a obrázků zveřejněných na blozích, sociálních sítích a dalších místech internetu. Jíme přeci i očima. Pokud je na fotografii profesionálně zachyceno jídlo, klidně i to, co nám třeba nechutná, se zájmem obrázek sledujeme a iluzi daného objektu vnímáme jako pozitivní zkušenost. Iluzi proto, že profesionálové často využívají všech možných triků, napodobenin, umělých náhražek, nebo syrových surovin. Vybrala jsem mezi nimi deset nejzákladnějších.

 

  1. Používejte menší, jednobarevné, především bílé nádobí. Barevné nebo vzorované talíře mohou působit chaoticky a rozptylovat pozornost od jídla. Jídlo je barevné samo o sobě. Jedna barva dá lépe vyniknout samotnému pokrmu či potravinám. Používejte jednoduchý, čistý styl.
  2. Méně je někdy více! Na talíř dávejte menší porce. A pokud možno v lichém počtu jednotlivých složek jídla, což jsem odkoukala od Pohlreicha, který říká: Talíři sudé počty nesluší!
  3. Používejte živé, čerstvé ozdoby – nešetřete fantazií. Použijte bylinky, kousky ovoce, květy, plátky citrónu, pomeranče, celá koření. Prostě vše co k danému pokrmu tématicky patří. Je jasné, že na svíčkovou omáčku nedám třeba jahody. Stejně tak na sladký koláč neplácnu kus slaniny.
  4. Voda a olej dělají divy! Některá jídla mají tendenci rychle schnout, jiná zase působí příliš matně, nevýrazně. Osvěžte je pár kapičkami vody z rozprašovače. To ocení hlavně saláty, ovoce a zelenina. Těstoviny nebo masové pokrmy pro změnu potřete trochou oleje. Odměnou vám bude dokonalý vzhled.
  5. Používejte čerstvé suroviny. Ovoce a zelenina budou vypadat skvěle, pokud budou svěží. Když zeleninu vaříte, nevařte ji úplně do měkka. Spíše ji krátce ponořte do vroucí vody a následně zchlaďtě v ledové vodě. Nevadí, že uvnitř zůstane zelenina syrová, z fotografie to nikdo nepozná a zelenina si tak zachová čerstvý vzhled.
  6. Denní světlo je snad nejdůležitějším faktorem správného focení. Nefoťte večer a nefoťte s bleskem! Najděte správné okno a využijte především světla za talířem nebo postranního světla. Vyhrajte si se stíny. Klidně kolem talíře poskakujte, obíhejte a hledejte správný úhel. Udělejte si pár zkušebních snímků a vybírejte ty nejlepší.
  7. Nebojte se kontrastů a slaďte barvy! Udělají váš snímek výjimečným. Světlý talíř a potraviny lépe vyniknou s tmavšími doplňky, než je samotný objekt. Naproti tomu tmavá miska bude vypadat lépe se světlejším pozadím.
  8. Používejte papír, dřevo, textílie. Pokud do misky, hlubokého talíře naaranžujete kousek pečícího nebo pergamenového papíru, na který položíte vhodné jídlo, například masové kuličky, papír změkčí linie vašeho talíře. Dřevo je výborný přírodní materiál s příjemnými barvami, má rozmanitou texturu a při focení je skvělým pomocníkem. Textílie - různé kousky látek, krajkové dečky, obohatí váš obrázek.
  9. Dejte jídlu život! Nebojte se nepořádku, ten do kuchyně patří. Pokud prezentujete například chléb, klidně kolem rozsypejte trochu mouky, nechte v dosahu špinavou misku, ve které kynulo těsto. Pokud jídlo nedrží tvar, nebojte se použít špendlíky, párátka, prostě všemožné pomůcky. Pinzeta vám pomůže lépe manipulovat s malými nebo kluzkými kousky potravin.
  10. Nikdy nefoťte hladoví! A hlavně, focení vás musí bavit. Výsledné snímky se musí líbit především vám. Vlastní spokojenost = krok správným směrem. A nezapomeňte, vítězí kvalita, ne kvantita.

 Na závěr něco pro inspiraci: http://www.pinterest.com/boudoirgourmand/food-styling-inspirations/

Autor článku:

Fotogalerie
Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI