Jak dochutit jídlo a neuchýlit se k chemickým podpásovkám?

Jak dochutit jídlo a neuchýlit se k chemickým podpásovkám? zpět

Co myslíte, jsou bujony v kostce, vegeta, kunovjanka, vorčestr a grilovací koření opravdu v kuchyni potřeba?

I když jste toho třeba v životě moc neuvařili, od teď až navždy si zapamatujte tohle: veškerá dochucovadla maskují nedostatky vaší kuchařské dovednosti. Možná jste už slyšeli, že dochucovadla maskují hlavně přirozenou chuť potravin a že pak všechno chutná stejně. Ano, to je pravda. Když budete do všech polívek sypat vegetu, budou vaše polívky prostě vegetové. Ale to není to hlavní. Podstatné je, že tím vysíláte do světa zprávu, že neumíte vařit a že tyhle věci prostě potřebujete, aby jídlo vůbec nějak chutnalo.

Zajímavá chuť se opravdu dá vykouzlit i bez těchto výmyslů chemických inženýrů. Ptáte se, jak?

Pořádně opékejte maso a zeleninu ve všech jídlech, kde se pak tohle všechno na pánvi něčím zalije a dusí. Nepřidávejte příliš mnoho vody tam, kde nemá tolik vody co dělat. Místo vody občas sáhněte po aromatičtější tekutině – vývaru, vínu, mléku, smetaně, zbytku omáčky od včerejška. Sůl přidávejte už na začátku vaření, lépe se spojí s jídlem (samozřejmě s výjimkou luštěnin, kde zřejmě brání rychlému změknutí). Na závěr dochucujte solí už jen trochu, více se spoléhejte na bylinky, čerstvě mletý pepř, a taky máslo.

Konečně jsou tu tři ingredience, které mám ve své kuchyni vždy po ruce a které použiju, když nejsem s výslednou chutí jídla úplně spokojená a už není čas na složitější úpravy: parmazán, domácí vývar a sójovou nebo rybí omáčku. Jakémukoli jídlu, které chutná fádně, dokážou vdechnout chuťovou finesu – parmazán těstovinám, rýži i polévce, domácí vývar polévkám a omáčkám, sójová omáčka třeba zelenině nebo masu. Musí se s nimi ale zacházet opatrně, skoro jako s kořením, aby neutloukly ostatní chuťové složky jídla.

Občas se najde kuchař, který přísahá na nějakou svou tajnou ingredienci, ať už je to třeba lanýžový olej, kachní sádlo nebo semínka granátových jablíček. Začátečník nic takového nepotřebuje. Zajímavá chuť se dá vykouzlit i bez nich. Jak? Čtěte od začátku!

Dnešní otázka je jednoduchá: dovedete hned teď vyčistit kredenc od všech věcí, které maskují nedostatky vaší kuchařské dovednosti? Těším se na vaše komentáře pod článkem.

Autor článku:

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI