Jídlo ve filmu

Jídlo ve filmu zpět

Jídlo je prostě všude....ale nemusí vždy vypadat fádně.

Jídlo nemusí vždy vypadat dobře pouze u nás doma na talíři. Dokonce ho ani nemusíme reálně ochutnat, cítit jeho vůni, a přesto z něho máme dokonalý požitek. Na mysli mám jídlo na filmovém plátně. Osobně snad neznám ani jeden film, ve kterém by se neobjevilo jídlo, prostředí kuchyně, vaření nebo restaurace.

S Charlesem Ducheminem, vydavatelem slavného gastronomického průvodce, můžeme ochutnat nejznámější francouzské speciality. S panem Septimem máme zase možnost nahlédnout do tajů fungování jednoho z nejdražších podniků v Paříži. V obou rolích se představil skvělý francouzský komik Louis de Funés.

Japonské Tanpopo nás vezme na velké putování za polévkou rámen. Roztržitý kuchař království prince Radovana poskytne ochranu princezně Ladě a my tak máme možnost nakouknout do královské kuchyně. Hortense Laborie nám umožní nahlédnout ještě kousek dál, do prezidentské kuchyně Francoise Mitterranda. S Jiřím Menzelem máme možnost sledovat spor mezi myslivci, který vyvolá zastřelený kanec. Vášnivá Isabelle nabídne pohled do zákulisí jedné televizní show, kde s láskou a chutí připravuje pikantní lahůdky. Jan Hřebejk nám prostřednictvím pana Kodeta dokonale vysvětlí rozdíl mezi knedlíky a noky.

A takto bych v přehlídce filmů, kde se objevilo jídlo, mohla pokračovat do nekonečna. Jídlo je kulisa, prostředek, který filmu neobyčejně sluší. A stejně jako jsme odlišní my, lidé…jsou odlišné i chutě na filmovém plátně. Američané vaří jinak než Francouzi, Italovi je zcela neznámý pramen zdraví z Posázaví, a jedině Čech ví, že nejlépe vychlazené pivo je ze sedmýho, neboť mu to politicky myslí! :o)

Představuji vám některé snímky, ve kterých se stoly probíhají jídlem, na plotně klokotá polévka a vůně pečínky je cítit sakra daleko. Filmy, jejichž děj se odehrává především v kuchyni.

Tisíc a jeden recept zamilovaného kuchaře (Francie/Gruzie)
Příběh francouzského kuchaře Pascala Ichaca, který cestuje po světě, ochutnává jídla a sbírá recepty. Po seznámení s gruzínskou kněžnou, do které se zamiluje, zakotví ve městě Tbilisi, kde si plní sen a otevírá restauraci. Ta se brzy stává velmi známou a uznávanou. Ovšem příjezd Rudé armády dokonalou idylku pokazí. Pascalovi je restaurace zabavena a on sám je vystěhován na půdu. Jelikož nová kuchařka neumí příliš vařit, píše ji Pascal dopisy, ve kterých jí s nadšením a poetickým nádechem popisuje různé kuchařské praktiky a vysvětluje jednotlivé recepty. Ona však jeho nadšení odmítá a dopisy ani nečte. Začíná tak zajímavá korespondence mezi ním a kněžnou, která tajně píše odpovědi. Pascal nakonec na půdě umírá…prý hlady.  Hlavní roli ztvárnil Pierre Richard.

Oui, šéfe! (Francie/Španělsko)
Jacky je talentovaný kuchař se smyslem pro detail, často však zůstává nepochopen. Alexandre Lagarde (Jean Reno) je slavný šéfkuchař s vlastní televizní show, který je ohrožen moderní gastronomií. Souhra nešťastných náhod spojí oba nadšence dohromady. Společně vymyslí, jak zachránit život jeden druhému. Příjemná a lehká komedie, plná bláznivých situací a dobrého jídla, zaručuje pohodový a příjemný večer.

Babettina hostina (Dánsko)
Babette získává místo hospodyně v jedné malé dánské vesničce a chystá se vesničanům připravit hostinu, o které se jim ani nesnilo. A právě tato hostina, kdy se chystají všemožné lahůdky, je dokonalou podívanou, která člověka naprosto vtáhne do děje. Film je příběhem o duchovních hodnotách, dobrém jídle, lásce a pokoře. V tomto filmu uvidíte jednu z nejdelších kulinářských scén.

Žranice (USA)
Žranice je příběhem dvou bratrů, kteří si v zemi hamburgerů otevřou italskou restauraci. Výběr italských pokrmů je však špatnou volbou a podnik jde ke dnu. Oba doufají, že jejich situaci změní slavný jazzový muzikant, kterému nabízejí zkušební večeři v podání těch nejvybranějších lahůdek. Kuchyně se rázem stává alchymistickou dílnou s kulinářským uměním.

Z prezidentské kuchyně (Francie)
Tento film vás rozhodně nenechá chladnými. Zavede vás do prezidentské kuchyně, kde se na třpytivých podnosech servírují nejrůznější paštičky, dezerty, lanýže, pečínky a rybí pokrmy. Všechno vypadá naprosto dokonale a krásně voní. Nedoporučuji vám film sledovat s prázdným žaludkem. A i když je děj filmu poněkud jednoduchý, někdy trochu nudný, budete doma usínat s kuchařskou knihou v ruce :o).

Zajímavou složkou filmového plátna jsou i kuchařské a kulinářské soutěže, v dnešní době velmi populární. Mnoho talentovaných kuchařů se stalo celebritami s vlastní televizní show, a sledovaností v mnohém předběhli své filmové kolegy. Jednou z těchto soutěží je MasterChef, která hlavně v Austrálii dosáhla nečekaných úspěchů. Její americká verze, především MasterChef  Junior, která právě probíhá, a kterou můžete sledovat na stanicích Fox, bude předmětem našeho příštího článku. Těším se na vás…

Autor článku:

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI