Mé stravovací zásady

Mé stravovací zásady zpět

Tak tímto jsem chtěla objasnit, proč nikdy nemám na talíři krásně vyzdobené cherry rajčátka...

Tak tímto jsem chtěla objasnit, proč nikdy nemám na talíři krásně vyzdobené cherry rajčátka, okurečku nebo papriku (když není sezóna).
Možná jste si někdy kladli otázku, proč nemám v receptech moc jahod, banánů, citrusů, avokád apod.
Nebo proč tam mám pořád opakující se suroviny a proč tam nemám to a to...

Proto jsem se rozhodla sepsat krátký článek o mně, o mých zásadách, čím se snažím - pokud to jde - řídit.
Takže, jahůdky, banány a jiné u mě nenajdete proto, že takovou hlavní zásadou je pro mě SEZÓNNOST, pokud je duben, jahody obvykle na zahrádce ještě nenajdeme, stejně jako u nás neutrhnu banány ani citrusy. Chci tím říct, že pro mě hraje roli roční období, pokud je jaro, podzim, naše země nám nabízí spoustu možné zeleniny, převážně cibule, česnek, brokolice, kořenovou zeleninu atd. Proto nekupuji nikdy v obchodech rajčata, papriky, okurky nebo saláty, které by ještě přirozeně nevyrostly. Postačím si s tím, co má právě svou dobu. A i když bohužel (opět kvůli korunkám) musím nakupovat zeleninu v hypermarketech, volím právě v zimním či chladném období tu, která je pro ten čas přirozená - a i proto u mě naleznete hodně červené řepy, zelí, cibule, česneku, celeru a jiné.

Nastane-li teplé období, přechod jara, léta, je to to nejkrásnější období na zahrádce :-) Takže v té době určitě hojně využívám rajčat, paprik, okurek, domácího ovoce a zkrátka všeho, co roste, a že toho je. Narážím na to, že pokud je něčeho opravdu dostatek, snažím se syslit :D Takže zavařuji a suším (mrazím) vše co jde, abych právě udělala alespoň nějaké zásobky na zimu, která byla nebývale dlouhá a ani mé zásoby zdaleka nestačily :D Z rajčátek se dá udělat skvělý domácí kečup, lečo atd., ovoce zamrazím nebo usuším, protože MILUJI dýně, máme vždy i nějaké dýně (loni asi 6 kusů) a ty docela dlouho vydrží skladovatelné.

A dalším pro mě důležitým bodem je původ potravin, jak jinak, snažím se volit ty české, to je ale v dnešní době velmi velmi složité, protože ani převeliké cedule s českou vlaječkou a nápisem jak pro slepce, vám nezaručí, ž je to opravdu z ČR:( A tak se alespoň snažím automaticky omezit výběr v tom, že volím to, co je jasné, že se u nás vypěstovat mohlo - takže běžně NEnakupuji žádné banány, citrusy, exotické ovoce ani zeleninu. Dávám přednost tomu, co teoreticky české být může, v tom zimním období žiju především na jablíčkách :-) Se zeleninou je to obdobné.

Ale samozřejmě - zásady jsou od toho, aby se porušovaly :D I já prostě někdy koupím něco vyloženě nečeského, exotického, nesezónního... ale je to zřídka, rozhodně to neberu jako nějakou špatnost, jsou to spíše moje principy, které se SNAŽÍM dodržovat.

Jako poslední, ale méně důležitá zásada je pro mě ještě doba jídla, jsem zvyklá jíst pravidelně, takže když vím, že si běžně chci posvačit třeba kolem půl deváté, tak si posvačím, naučila jsem se v tomto ignorovat lidi kolem, ať si klidně brblají, ať se klidně blbě koukají, mě je to jedno, prostě mám chuť/hlad, tak se najím a je mi jedno kde. Se školou to jde často špatně skloubit, ale i tak se maximálně "svou dobu" snažím dodržovat, protože když mám prázdné břicho, chuť a hlad, tak moje nálada je také odrazem toho a jsem často "nemilá" :) Proto se těším, když mám možnost se v klidu najíst a předejít tak zbytečnému neúnosnému hladovění :)

Na úplný závěr možná ještě zmíním takové spíš vlastní motto. Jde o to, že vaření preferuji samozřejmě chutné, ale i rychlé a snadné, takže než stát hodiny u plotny a během půl hoďky to pak do sebe naházet, raději jsem u plotny (max.) půl hodinky a pak si klidně hodinu jídlo vychutnávám :)

Pak je tu i věc složení, nepreferuji moc sterilované věci, protože mi tolik nechutnají, pečiva jsou fajn, ale nevidím do složení, všimla jsem si, že spousta holčin na blogech miluje různé (müsli) tyčky, saláty, proteiny, koktejly, pečiva či jiné potraviny, to je samozřejmě každého věc, co mu chutná, já jen v tomto ohledu dávám přednost co nejpřírodnější verzi, hodně čtu složení, víceméně už vím, co kde mohu očekávat za éčka, šunku nekupuji a tak nějaký dusitan neřeším (myslím, že v zelenině jich bude dost i bez šunky :(...), např. sýry - raději si zvolím nebarvené (většina samozřejmě běžných je barvená), výrobky volím spíše neochucené a raději si je sama dochutím, všelijaké zeleninové salátky -obvykle nenajdete bez siřičitanů, stejně tak je to s kysaným zelím, je báječné, ale proč ho mám jíst se siřičitany...
Takže raději se často vzdám oné potraviny, než kupovat nějakou náhražku, obarvenou "věc", ošizenou nebo jinak znehodnocenou díky škodlivým éčkům, barvivům atd.
Avšak i já se řídím všeho s mírou, tak prostě i u mě by jste našly leckteré potraviny, které bohužel mohly být vyrobené lépe, kvalitněji i bez přídavků chemie, tím chci říct, že i já prostě koupím ten obarvený sýr, éčkový salát (pokud to alespoň trochu ujde), ale nekupuji moc müsli tyčinky a jiné pochutinky, ani všelijaké úžasné zdraví prospěšné potraviny, na které jede v TV reklama každou půl hodinu...tomu se snažím vyhýbat (mám namysli např. Bebe, Activie, Actimely apod. "zázraky")...
Zkrátka a dobře - mám-li možnost a dovolují mi to mé skromné úspory a finance, koupím si přírodní "nezničenou" verzi potraviny, která má odpovídající složení, bez zbytečně přidaných sra... navíc :)
Ale protože má peněženka je bohužel opravdu hodně skromně naplněná (spíš poloprázdná:)), často jsem nucená volit horší kvalitu, ač nerada... :(

Tak nyní už snad pochopíte, proč prostě u mě talíře nejsou tak krásně zdobené a barevné, jako bývají ty Vaše a proč nekonzumuji to a to a nekupuji to a to :)
Máte také nějaké principy, kterými se snažíte řídit?

Autor článku:

Fotogalerie
Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI