Rozhovor s Katkou Cíhovou - Bere jídlo jako životní styl

Rozhovor s Katkou Cíhovou - Bere jídlo jako životní styl zpět

Na internetu najdete hodně stránek o vaření. Co člověka přivede k tomu, založit si takové stránky, na to jsme se zeptali Katky Cíhové, autorky webu FOODstyle.cz...

Katko, jak tě napadlo, založit si stránky o vaření?
Když jsem s vařením začínala, učila jsem se podle receptů na internetu. A tak jsem se dozvěděla, že většina těch receptů je dělaná pro kuchaře, kteří už mají nějakou zkušenost. Málo který je pro úplné začátečníky. Proto jsem se rozhodla, že tuhle díru vyplním. Navíc mě vaření chytlo, začaly mě napadat nové a nové recepty, chtěly je po mě kolegyně v práci... a tak jsem je dala na jedno místo.

 

Proč sis vybrala doménu FOODstyle.cz, věnuješ se na ní foodstylingu?
Částečně se dá říct, že ano, protože mi vždycky šlo o to, aby jídlo na talíři vypadalo hezky, a také mě baví dekorace dortů. Popravdě mě ale tenhle název napadl v úplně jiné souvislosti, totiž jako kombinace slov food a style – jídlo jako životní styl.

 

Když mi řekneš jídlo jako životní styl, tak si představím (s prominutím) tlusťocha, co se neustále někde láduje. To ale rozhodně není tvůj případ. Můžeš mi vysvětlit, jak to myslíš?
Takhle to nemyslím. Příprava jídla je fantastický relax. Je to skvělé trávení volného času, zábava, pro mě také skvělá psychoterapie a antistres. Jídlo není jen konzumace a vaření, je to o promýšlení receptů, chutí, shánění surovin. Ta slastná konzumace je až tečka na závěr. Jídlo jako životní styl je v mých očích tedy spojení, které říká, že na jednu stranu člověk rád jí, ale také se zajímá o to co jí.

 

Čili je to trochu jako rozdíl mezi kuřákem konzumentem cigaret a kuřákem dýmky?
V tom smyslu, že jeden je ten, co hulí pro to, aby hulil a druhý kvůli požitku, tak ano. Ale vzhledem k tomu, že jsem nikdy nekouřila, tak to nedovedu úplně dobře posoudit.

 

Jak vypadá recept pro začátečníka?
Tak jak si to představuju já, je to dopodrobna rozepsaný a nafocený postup každé části přípravy jídla.

 

A na FOODstyle.cz máš jen takové recepty pro začátečníky?
To ne. Mám to tak, aby každý recept mohl udělat i úplný začátečník, ale rozhodně to neznamená, že jsou to stránky určené primárně začátečníkům.

 

Jasně, ale i tak jsou recepty náročnější a méně náročné. Dá se to poznat „na první pohled“, když jsem začátečník, že tenhle recept v pohodě zvládnu? Nebo takhle, podle čeho to poznám?
V podstatě by měl recepty zvládnout každý, ale mám tam i rozdělovací štítky a pod štítkem „snadné“ jsou ty jednodušší věci. Ale, jak už jsem řekla, jsou recepty rozepsané tak, aby je zvládl a pochopil i člověk, který není v kuchařské hantýrce zběhlý. Snažím se vyhýbat slovům typu „oblanžírujte brokolici“, protože tomu asi začátečník rozumět nebude.

 

Když už jsme u těch začátků, jaký byl tvůj úplně první kuchařský krůček: Co jsi uvařila?
Myslím si, že úplně první byly z Kuchařky Kačera Donalda kuličky, do kterých jsme se ségrou daly místo másla margarín a místo kakaa Granko. Výsledek byl strašný, maminka si ho určitě dodnes pamatuje.

 

Takže Kuchařku Kačera Donalda nebrat.
Naopak, Kuchařka Kačera Donalda je pro děcka super. Jen je problém v terminologii, my jsme margarínu říkali máslo, Granko chápaly jako kakao... Je tam ale třeba úžasný recept na jednoduché kakaové sušenky. Každopádně já jako dítě moc nevařila, uměla jsem si ohřát párek a jinak se v kuchyni moc nemotala.

 

Nakonec se tě zeptám, u nás jsou dvě velké kuchařské celebrity, i když dneska už je jich vlastně i víc... Přesto, jak to máš ty, Babica nebo Pohlreich?
Určitě je mi bližší svým pojetím a přístupem Pohlreich, ale nejsem nijak strašlivě radikální. Babicu nijak nezatracuju. Každý, kdo přivede lidi k vaření, si zaslouží trochu obdivu. Vaření je super zábava a nelze zatracovat ten ani ten styl vaření. Kdo jsem já, abych kritizovala. Pan Babica je úspěšný, pořad má určitě sledovanost, jinak by se neudržel tak dlouho. Sama podle něj ale nevařím.

 

  • Zaujala vás Katka svým přístupem k vaření? Její web plný receptů a článků o jídle najdete na: www.FOODstyle.cz (klikni)
Fotogalerie
Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI