Rozhovor s Pavlou Rychtářovou z blogu DIFY.cz

Rozhovor s Pavlou Rychtářovou z blogu DIFY.cz zpět

Mým největším cílem je přispět ke změně, která už ve společnosti tak nějak započala - směrem ke zdravějšímu životu a smysluplným hodnotám. 

1. Jistě mnohokrát zodpovězená otázka, ale přeci se zeptám...co tě přivedlo k tomu si založit blog? A jak dlouho bloguješ?
No, vlastně tohle téma ještě nikde nezaznělo, i na blogu jsem se tomu zatím vyhýbala :). Všechno začalo na jaře 2013. Na začátku byl úplně jiný plán - pár mikrositů, ke konkrétním tématům. Začala jsem totiž hodně pátrat po přírodních kosmetických produktech, které by řešily moje problémy. V češtině bylo informací zatraceně málo, takže prvotní plán byl všechny ty úžasné věci dát vědět taky českému publiku. A od kosmetiky byla hodně rychlá cesta k jídlu a dalším tématům. Protože prostě samotná kosmetika nás nespasí, musíme se o sebe starat komplexně a zevnitř. Takže kromě kosmetiky taky jídlo a zdravotní témata se mi tak nějak "připletly pod tužku" :). A blog byl na světě.
 
2. Podle čeho jste vybírali název blogu DIFY.CZ?
Tohle byla strategická věc, byla potřeba doména se specifickými parametry. Prostě krátká s myšlenkou v pozadí, takže se sáhlo po zkratce. Až postupem času se díky šíři témat začal ještě lépe vykreslovat její smysl.
 
3. Váš blog není jenom o jídle...co na vašem blogu můžeme všechno najít? Co vše můžete čtenářům nabídnout?
Snažím se na blog dávat to, co mi přijde důležité a co prostě prokáže službu ostatním. A co se týká zdravého životního stylu, samozřejmě :). Jídlo je nejdůležitější, ale není to jen čistě o receptech. Taky se snažím publikovat o zdravém stravování jako takovém, o zdravotních problémech, taky o přírodní kosmetice a plánuju další témata, třeba z oblasti výroby prostředků do domácnosti. Všechno to jsou věci, které jsem sama prozkoušela a které považuji za krok kupředu (i když často je to vlastně návratem do minulých století, kdy se věci dělaly jinak, poctivě a smysluplně).
 
4. Kde čerpáš inspiraci? Vymýšlíš, co tě zrovna napadne, nebo zkoušíš oprášené receptury?
Úplně na začátku je většinou nějaká konkrétnější potřeba - ať už je to snaha vyměnit nějaký kupovaný produkt nebo třeba využít konkrétní potravinu. Pak přichází na řadu zkoumání možností. Ráda se nechávám inspirovat všude možně, hlavně na blozích, ale ve finále si prakticky všechny recepty přetvořím k obrazu svému. Ale i to oprašování se mi líbí, mám moc ráda "recyklaci" a spousta věcí si ji skutečně zaslouží.
 
5. Věnuješ se aktualizacím blogu denně? Kolik času u blogu strávíš?
Pokud není vyjímečný stav (což momentálně je docela často), snažím se publikovat každý den. Pak ale jedna věc je příprava postu, druhá to všechno kolem. Hledání a vymýšlení receptů, sbírání informací a o přípravě komplikovanějších témat ani nemluvě. Taky technická část blogu vyžaduje svoje, ladění je nekonečná záležitost a já si pořád něco vymýšlím (a bohužel na to není čas. :) Ale pokud to shrnu, tak to může být v současné době tak 10 hodin týdně.
 
6. Je nějaká jedna věc, na kterou jsi na blogu opravdu pyšná?
Spíš než pyšná jsem z některých věcí nadšená. Úplně nejvíc z kosmetiky, která je přírodní a bezpečná a taky výborně fungující. To je pro člověka, který kupoval běžné drogérkové produkty, malá velká Amerika. A u jídla je to to samé v bledě modrém. Ta plná chuť jídel z čerstvých surovin je úžasná. Takže spíš než o konkrétním publikovaném kousku je to o přístupu, o schopnosti odpoutat se od naučených vzorců. A taky schopnost přehodnotit priority.
 
7. Když budeme mluvit o jídle...máš nějakou oblíbenou surovinu, na kterou nedáš dopustit a dala bys ji snad všude?
Tohle vždycky záleží na období a navíc většinou jich bývá víc naráz. Asi největší stálicí je med, lněné semínko a kurkuma. Jinak momentálně mám parmezánové období, protože ten dá spoustě věcí šmrnc. A navíc jeden kousek vystačí na spoustu dobrot.
 
8. Na jakém jídle si opravdu pochutnáš a na kterém naopak?
Obecně nemám svoje vyložené oblíbence, ale určitě si s velkou chutí dám slávky jen tak s česnekovým olejem nebo nějaký dobrý bramborový salátek. K pití je výborná domácí španělská horchata. A taky zbožňuju třešně a jahody. Naopak nemám ráda polotovary a cokoliv z hromadné výroby. Kromě živin tomu taky chybí chuť a konzistence.
 
9. Je období různých food festivalů...co ty a food festivaly? Navštívila jsi nějaký nebo se na nějaký chystáš?
Pro mě jsou všechny akce trošku z ruky, takže vlastně automaticky to jde mimo mě. Kdybych ale zrovna měla možnost se jít na nějaký podívat, určitě bych toho využila. Je skvělé vidět, že nadšení pro dobré jídlo, a ideálně ještě zdravé, roste.
 
10. Jaké máte plány s blogem do budoucna? Máte nějaký cíl, kam byste chtěly, abyste se posunuly?
Mým největším cílem je přispět ke změně, která už ve společnosti tak nějak započala - směrem ke zdravějšímu životu a smyslupným hodnotám. Chtěla bych vidět, že moje tvorba pomáhá lidem k pozitivním změnám, že jim to dává inspiraci a sílu. A co se týče blogování jako takového, možností je hodně a zatím se držím toho, že poctivá práce a nadšení nám připraví lepší budoucnost než jakýkoliv plán :).

 

Autor rozhovoru: Monika Doležalová

Autor článku:

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI