Rozhovor s učitelem a studentem o barmanství na Hotelové škole

Rozhovor s učitelem a studentem o barmanství na Hotelové škole zpět

Já už jsem jako malý dělal různé pokusy s mícháním drinků. Rodiče to však málem nepřežili (smích). Říká Lukáš Laník absolvent barmanského kurzu při Hotelové škole.

Lukáš Láník (hotelnictví, 2. ročník)

Kdy tě začalo barmanství bavit?

Já už jsem jako malý dělal různé pokusy s mícháním drinků. Rodiče to však málem nepřežili (smích). Míchal jsem to rovnou v panácích. Vzal jsem slivovici a zkoušel experimentovat, což většinou nedopadlo nějak dobře.

Proč ses rozhodl, že půjdeš na hotelnictví?

Mě bavilo od malička vařit, tak jsem chtěl jít na kuchař – číšník, ale zjistil jsem, že tam není maturita, tak jsem se rozhodl, že půjdu raději na hotelnictví.

Co tě bavilo na vaření?

Celkově mě baví vařit. Vařil jsem s doma s mamkou, babičkou nebo dědem. Moje první „vaření“ byly smažené vajíčka a tak.

Jak ses dostal k barmanství?

Když se ve škole naskytla možnost barmanského kurzu, tak jsem toho hned využil a v rámci školy se ho zúčastnil a moc mě to bavilo. Pak jsem se přihlásil na školní kolo soutěže v míchání nápojů, která byla součástí vánoční výstavy, kterou pořádala škola. Připravovali jsme soutěžní drink, který se skládá zpravidla z vodky, rumu a ginu. Tak jsme s panen učitelem Nováčkem zkoušeli různé kombinace. Mě pak napadl vánoční drink s názvem Vánoční jablíčko, ve kterém jsem použil Havanu Club Anějo Reserva (rum), skořicový likér, vanilkový sirup a jablečný džus. Ze čtrnácti soutěžících jsem vyhrál první místo.

Kdo drinky posuzoval a hodnotil?

Hodnotila to odborná komise, která byla složena z učitelů odborných předmětů. Hodnotí se jak technika (základní pracovní postup), tak jakost nápoje, což je vzhled, chuť a určitá prodejnost.

Jaké jsi měl pocit, když jsi vyhrál? Co sis řekl, že budeš dělat dál?

Říkal jsem si, že jakmile bude možnost jít na nějakou další soutěž, tak určitě půjdu. Byli jsme také v Dělnickém domě v Blansku, kde se konal Amundsen Cup. Byli tam soutěžící z různých měst a za naši školu jsem tam byl já a ještě tři spolužačky. Celkem nás tam bylo 25. Co mě ale docela zarazilo, bylo, že tam bylo jen pět kluků a zbytek slečny.  Ale nijak mě to nerozhodilo, já holky beru jako rovnocenné soupeřky. Na tuto soutěž jsem si připravil drink s názvem Šmoula. Ten se skládal z Curacao Bleu, Amundsen vodka, Malibu, Vaječný likér, smetana a jahodový sirup. Na této soutěži jsem se celkově umístil jak devátý. Na další soutěži Stock Plzeň Božkov jsem vyhrál druhé místo.

Co máš v plánu teď?

Chtěl bych jít na jakoukoli další soutěž, jestli budu moci. A do budoucna ještě nevím co bych chtěl dál dělat, ale spíše se vidím v tom barmanství. Uvidíme, kam mě život donese. Asi teď ještě neřeším.

 


Tomáš Nováček
(učitel odborného výcviku)

Vyučil jsem se oborem kuchař- číšník, poté jsem dodělával nástavbové studium a posléze jsem se toulal po české gastronomii. Dostal jsem se na hotelovou školu jako učitel odborného výcviku, následně jsem dodělával doplňující pedagogické studium pro učitele odborného výcviku na Karlově univerzitě. Jako učitel odborného výcviku jsem pracoval asi 8 let a za posledních asi 6 let jako učitel odborných předmětů.

Když jste se toulal po české gastronomii, co jste dělal? Kuchaře? Číšníka?

Já jsem sice většinu času pracoval jako kuchař (tady v regionu), to ale z toho důvodu, že všude, kde jsem nastoupil jako číšník, zjistili, že jsem šikovný na kuchařinu. Poté jsem dostal nabídku pracovat na hotelové škole v rámci obsluhy, kde jsem spouštěl obsluhu ve školní jídelně v Borovině. Od té doby se spíše věnuji stolničení a nápojové gastronomie.

Když jsi dostal nabídku, že budete pracovat se studenty, těšil jste se na to?

Já jsem měl v podstatě se studenty už zkušenosti, protože jsem měl po celou dobu na pracovištích podepsanou instruktorskou smlouvu, kde jsem měl kdysi dávno studenty školy od pana Vostrého nebo tehdejší naší hotelové školy. Také jsme spolupracovali s Hotelovou školou z Velkého Meziříčí, takže jsem na studenty býval zvyklý a již jsem očekával, co mohou přinést do provozu a to, co se v nich schovává.

Jak jste se dostal na barmanství?

Na barmanství mě ve své podstatě přivedl nestor českého barmanství pan Emil Lupač, se kterým jsem podnikl základní barmanské kurzy a dojížděli jsme za ním i do Brna.

Jaké byly první barmanské ohlasy?

My jsme si jako škola udělali certifikaci na specializační kurz barman, a to základy v barmanství. Letos máme 30. kurz barmanství, kterého se účastní 12 – 15 studentů a mají také velmi „příznivou cenu“, která je vzhledem k počtu kurzů opravdu pro studenty výhodná. Příprava probíhá s plnými surovinami, žádné náhražky jako voda atd. Ze strany studentů je zájem, což nás velice těší.

Kam se v nejbližší době chystáte?

My jako škola máme už vytipované soutěže, kterých se účastníme. Zpravidla je to ještě, ale to nevíme, jak to bude organizačně vypadat, Gastroden ve Velkém Meziříčí, soutěž Bacardi – Martini, ale nevíme, jak to bude letos postaveno. Tam jezdí kolegyně slečna Pavlíčková, já jezdím na Amundsen Cup. V rámci týmu hotelové školy máme rozděleno na jakou soutěž, se kdo podívá.

Dle čeho vybíráte finální drink? Konzultujete to se studenty?

Vždy je samozřejmě nejlepší prvotní nápad. A jak se lidově říká, prvotní dobrá, bývá to nejlepší. Studenti si udělají nějaký návrh, zkusíme to namíchat, ochutnáme to, popřípadě zkusíme nějakou jinou kombinaci surovin, ozdob atd., ale vždy se snažíme ponechat prvotní nápad studentů, tak aby se dotvořil k nějakému obrazu prodejného a chutného drinku a nápoje.

Vidíte nějaký rozdíl v přístupu dívek a chlapců?

Co se týče dívek, tak dívky bývají zpravidla zodpovědnější, ale mnohdy tam nebývá kreativita a uvolněnost. U chlapců je to takové volnější a moc to neřeší, buď to vyjde, nebo ne. Ale těch nápadů mají většinou více opravdu chlapci. Ale je to vždy o zodpovědnosti. Dívky bývají lepší a preciznější v technice a kluci skutečně kladou důraz na něco jiného.

Ochutnávají studenti drinky v průběhu výuky nebo až v kurzech po vyučování?

Jenom v odpoledních kurzech. Ono je to takové problematické, protože student by neměl alkohol ochutnávat vůbec ani na těch odpoledních kurzech. Jenom to lehce poválejí po jazyku. Přece jenom je to akce spolupořádaná školou a legislativou je dáno, že studenti nemohou konzumovat jakýkoliv alkohol.

Kurzy jsou jenom pro studenty nebo i pro veřejnost?

Kurzy spoluorganizujeme zatím pouze pro studenty. Dělali jsme v rámci projektu UNIV 3 dílčí kvalifikace na barmana. Jako škola jsme tento projekt pilotovali a čekáme na nějaké případné zájemce, kteří by si chtěli udělat dílčí kvalifikaci.

Myslíte si, že Hotelová škola má „vysokou úroveň“?

Já jsem se kdysi dávno, jako student hlásil na Hotelovou školu do Velkého Meziřčí. Pro velký zájem studentů, kdy se otvírala jedna třída, kde bylo 60 studentů a přijímací zkoušky dělalo 720. Kdo neměl průměr 1, tak se tam nedostal. Já jsem měl na základní škole průměr 1,6, takže jsem se nedostal. Kdysi dávno, mě hrozně vadilo, že jsem nestudoval prestižní Hotelovou školu Světlá Velké Meziřčí. V současné době si však myslím, že kvalita hotelových škol je všude o nějakých cílech, výsledcích a samozřejmě každý ví, jak se dají výsledky hodnotit a jak to kde vypadá. Vždy to záleží na jednotlivých studentech, a co ten student chce dělat více. My jsme tu od toho, abychom je někam uvedli, ale oni musí chtít. Když nebudou chtít, my je dovedeme na základní úroveň, což je 60 studentů ve dvou třídách. Jestliže udělá někdo o tři kroky více, je první.

 Máte nějakou myšlenku, kterou byste chtěl na závěr říci?

Je potřeba, aby měli studenti svůj cíl a myšlenku, aby se chtěli stále více rozvíjet a vzdělávat. Je důležité, aby také věděli, proč chtějí a proč to dělají. Pokud zájem je, rádi je podpoříme a vlastní invenci vítáme.

 

Autor článku:

Fotogalerie
Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI