Tuniský brik

Tuniský brik zpět

Brik je pravděpodobně nejtypičtějším příkladem toho, jak se recepty na „zaručeně tuniské“ pokrmy rodina od rodiny, kuchař od kuchaře liší.

Brik je velmi častým a oblíbeným tuniským předkrmem, se kterým se setkáte nejen ve všední dny v tuniských domácnostech, ale i ve vašich hotelech a nechybí ani na svátečních tabulích, při příležitostech jako je svatba či večeře během ramadánu. Brik je pravděpodobně nejtypičtějším příkladem toho, jak se recepty na „zaručeně tuniské“ pokrmy rodina od rodiny, kuchař od kuchaře liší. Každý samozřejmě neopomene podotknout, že jeho briky jsou ty originální. Základ je vždy stejný. Brikové pláty/papíry/těsto, tunisky nazývané malsouka [malsuka], jsou ve dvou ze třech “mých zemí”, tedy Tunisku a Francii, běžně dostupné za levný peníz  na každém rohu. Jedná se o velmi tenké, téměř až průsvitné pláty, zpravidla kruhového tvaru, z nichž každý má průměr okolo 30 cm. Baleny jsou po více kusech a uvnitř obalu jsou jeden od druhého odděleny igelitovou či pergamenovou vrstvou, čímž je zabráněno jejich vzájemnému slepení. V České republice by měly být nabízeny v obchodech či e-shopech s orientálními potravinami. Malsouku lze v každém případě vyrobit i doma, čímž rozhodně docílíte nefalšovaného homemade efektu, nicméně já sama jsem se do její výroby zatím nikdy nepustila. Nabídka nejbližších obchodů mi vždy, když bylo třeba, hrála do karet. V zásadě se však jedná o velmi jednoduché těsto z mouky/semoliny a vody, jež se pírkem rovnoměrně roztírá na suchou rozpálenou pánev. V případě zájmu o výrobu malsouky můžete shlédnout některé z četných videí, které vám google a youtube nabídnou - nerada bych rozdávala rozumy z nezkušené hlavy.

Malsouka se následně plní, roluje/balí a smaží. A právě zde se recepty začínají rozcházet. Někdo balí do trojúhelníčků, někdo roluje. Jedni radši briky menší, druzí zase větší. Někteří do briku balí celé rozklepnuté vajíčko, kapary a chilli, jiní nikoliv. Fantazii se meze nekladou a věřte, vždy to bude tuniské. Já vám zde doporučím jednoduchý styl tvoření briku, který mě naučil můj manžel a jeho rodina se drží právě tohoto receptu, který jsem s radostí převzala i já.

Asi na deset briků potřebuji čtyři velké brambory, které oloupu, nakrájím na kostky a uvařím v osolené vodě. Uvařené brambory našťouchám nebo rozmačkám vidličkou tak, aby v nich stále zůstaly kousky. Brambory nechám lehce vychladnout, z horkých by následně vznikla nežádoucí kaše. Přidám čtyři - pět celých čerstvých vajíček a asi dvě velké hrsti nastrouhaného tvrdého sýru a promísím. Struktura náplně by měla zůstat tekutější. Výběr sýru je na vás, postačí obyčejný eidam, ale můžete vyzkoušet kterýkoliv jiný druh a já osobně mám ráda, pokud je v briku sýru opravdu hodně. Dochutím solí, pepřem a sekanou petrželkou. Každý plát malsouky rozkrojím napůl. Do jednoho rohu vzniklé polovičky pokladu asi dvě vrchovaté lžíce bramborové směsi a přidám malou lžičku tuňáka z konzervy. Zaroluji do úhledné roličky, kterou usmažím do zlatova z obou stran ve vyšší vrstvě oleje. Pozor, olej by neměl dosahovat příliš vysoké teploty. Briky je radno smažit na malém plameni a raději déle, aby se nám rychle nespálily a syrová vajíčka uvnitř se stihla uvařit. Po vložení do horkého oleje se těsto briku pěkně scelí a zatáhne, proto se nemusíte bát složité manipulace, ba právě naopak. Briky jsou skvělé teplé čerstvé a křupavé, ale chutnají i nadcházející dny za studena. My si je kupříkladu rádi balíme na cesty. Třešničkou na dortu je citron, jímž si celý brik hojně pokapejte. CHEHIA TAIBA [šehija tajba] – tunisky vám přeji dobrou chuť! 

 

Počet porcí: Cca 10 kusů

Typ jídla: Předkrm            

Recept: Tuniská kuchyně

Složitost receptu: Velmi snadná za předpokladu, že máme malsouku koupenou

Čas přípravy: Cca 60 minut i s chladnutím brambor

Potřebujeme: 5 plátů malsouky / plátů na brik, 4 velké brambory, 4 – 5 syrových vajec, cca 200g tvrdého sýru, sůl, pepř, hrst sekané petrželky, konzerva tuňáka, olej na smažení, citron k podávání

Autor článku:

Fotogalerie
Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI