"Špekové" knedlíky s křenovou omáčkou zpět

Těsto:
voda500 mlpohanková krupice200 gsůl1 lžička
hladká pohanková mouka + 20 g na vál100 gchia semínka + 3 lžíce vody1 lžíceceler1/2 ks
cibule2 ksuzený tempeh nebo uzené tofu1 balenísůl špetka
křenová omáčka:
cibule1 kspetržel2 ksvoda750 ml
křen dle chutisůl dle chutinebělený kukuřičný škrob1 lžíce
tahini pasta3 lžičkysvětlá miso pasta1 lžička
voda 500 ml, pohanková krupice 200 g, sůl 1 lžička, hladká pohanková mouka + 20 g na vál 100 g, chia semínka + 3 lžíce vody 1 lžíce, celer 1/2 ks, cibule 2 ks, uzený tempeh nebo uzené tofu 1 balení, sůl špetka, cibule 1 ks, petržel 2 ks, voda 750 ml, křen dle chuti, sůl dle chuti, nebělený kukuřičný škrob 1 lžíce, tahini pasta 3 lžičky, světlá miso pasta 1 lžička

Příprava

Znáte to, neděle, venku ošklivo, takže vám nevadí, že strávíte většinu dopoledne u plotny. A máte chuť na něco výrazného, zkrátka pořádný nedělní oběd.Dnes vám přináším recept na falešné špekové knedlíky s křenovou omáčkou. 

Tak zvaný celerový špek si dělám celkem často. Vlastně necháte na oleji osmahnout cibulku s celerem a solí. I jen takhle bez ničeho jiného je to výborné. Ale pokud chcete udělat dojem, přidejte uzené tofu nebo ještě lépe uzený tempeh. To vám zaručuji, že si budou mlaskat i zapřísáhlí masožravci. 

Nevím proč, ale tempeh i tofu vždy spotřebovávám na hranici trvanlivosti. Nakoupím nějaké to tofu a pak ho skrblim v lednici tak dlouho, dokud prostě skoro neprojde. Je to asi tím, že ho celou dobu šetřím na něco "lepšího" a přece nebudu vařit z polotovaru, když si můžu udělat něco hodnotnějšího. Takže milé tofu nebo tempeh většinou skončí spíše jako mlsání k vínku, které je také občas potřeba :) Ale tentokrát jsem uzený tempeh (hádám, že pár dní prošlý) použila na přípravu těchto úžasných knedlíků.

Těsto na knedlíky jsem zvolila své osvědčené z pohankové krupice, které jsem použila již u receptu na švestkové knedlíky. Jemná pohanková chuť skvěle ladí k jemné křenové omáčce i celerovému špeku. 

Postup:
Těsto na knedlíky začněte připravovat s dostatečným časovým předstihem, protože krupice by měla být dokonale vychlazená, než se dáte do samotného dělání knedlíků. Do hrnce nalijte 500 ml vody, přidejte jednu čajovou lžičku soli a přiveďte k varu.
Když se voda začne vařit, ztlumte oheň a za stálého míchání vsypte uvedené množství pohankové krupice. Nechte 2 minutky vařit. Směs by měla být hodně hustá. Nechte vychladnout.
Mezitím si udělejte "špek". Cibuli nakrájejte na jemno a celer na malé kostičky. Na pánvi rozpalte olej, vhoďte cibuli s celerem, posolte a restujte dozlatova. Stačí občas promíchat, ale trvá to celkem dlouho, nějakých dvacet minut. Těsně před koncem přidejte na kostičky nakrájený tempeh nebo tofu a ještě minutku restujte. Odstavte a nechte vychladnout.
Až budete mít krupici i špek studený, smíchejte v hrnku 1 polévkovou lžíci chia semínek a 3 polévkové lžíce vody. Nechte odležet minimálně 15 minut.
Nyní je čas na to, udělat si základ na křenovou omáčku. Cibuli nakrájete najemno, petržel oloupejte a nakrájejte na kostky. Na oleji nechte zesklovatět cibulku, přidejte nakrájenou petržel, sůl a restujte dvě minutky. Ohřejte si vodu a pomalu jí přilévejte. Přiklopte pokličkou a nechte lehce vařit asi 15 minut.
V čase, kdy se začíná vařit omáčka si udělejte knedlíky. Do studené krupice (bude ve formě takové cihličky) přimíchejte odstátá chia semínka a 100 gramů hladké pohankové mouky. Těsto rukama řádně propracujte.
Těsto vyklopte na vál, udělejte z něj váleček a nakrájejte na 16 kousků.
Každý kousek obalte v mouce a udělejte placičku. Na jednotlivé placičky navrstvěte špekovou směs.
Placičku i se špekem vemte do dlaně, zabalte a udělejte knedlík. Nebojte se přitlačit, aby se knedlíky nerozpadaly.
Knedlíky naházejte do vroucí osolené vody a vařte, dokud nevyplavou. Obvykle to trvá nějaké 2 - 3 minutky.
Petržel už by nyní měla být měkká. V troše vody si rozmíchejte 1 polévkovou lžíci kukuřičného škrobu a za stálého míchání přilijte do hrnce. Za stálého míchání nechte 2 minutky provařit. Odstavte.
Nastrouhejte si křen a přidejte ho do hrnce s petrželí. Je důležité křen přidat až v této fázi a ne dříve. Ztratil by totiž na své pálivosti. Vše důkladně promixujte tyčovým mixérem do hladka. Přidejte 3 čajové lžičky sezamové tahini pasty a 1 čajovou lžičku světlé miso pasty a ještě jednou promixujte. Podle chuti dosolte, popř. přidejte stouhaný křen.
Knedlíky nandejte na talíř a polejte křenovou omáčkou. Pokud vám zbyl špek, můžete jím knedlíky ještě posypat.
2014-12-18 Hlavní chody

Poznámka

Z uvedeného množství surovin připravíte cca 16 knedlíčků.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlaostatní
Receptvegetariánský recept
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI