Brokolicové koláčky s ricottou a chia semínky s rajčatovým ragú zpět

Ingredience:
čočka beluga50 gbrokolice150 gricotta50 g
chia semínka15 gsůl dle chutihoblinky parmezánu dle chuti
Ragú:
velké rajče1 ksolivový olej1 lžícešalotka nakrájená nadrobno1 ks
česnek nasekaný najemno1 stroužekrajský protlak1 vrchovatá lžičkavoda0,5 dl
čerstvá bazalka5 lístků
čočka beluga 50 g, brokolice 150 g, ricotta 50 g, chia semínka 15 g, sůl dle chuti, hoblinky parmezánu dle chuti, velké rajče 1 ks, olivový olej 1 lžíce, šalotka nakrájená nadrobno 1 ks, česnek nasekaný najemno 1 stroužek, rajský protlak 1 vrchovatá lžička, voda 0,5 dl, čerstvá bazalka 5 lístků

Příprava

Jak na oko, tak po chuti jsou skvělým zpestřením vašeho jídelníčku. Koláčky si navíc můžete dát jak teplé, tak i studené, což oceníte zejména v teplých letních dnech.

Čočku vložte do hrnce, zalijte ji dostatečným množstvím vody, přidejte špetku soli a vařte doměkka. Bude to trvat asi 20-25 minut.

Brokolici rozeberte na menší růžičky, vložte ji do vroucí osolené vody a vařte doměkka. Poté ji sceďte a přelijte studenou vodou. Přebytečnou vodu z ní vymačkejte. Poté vložte brokolici do misky, přidejte ½ uvařené belugy, ricottu, špetku soli a společně rozmixujte tyčovým mixérem.

Do směsi přidejte chia semínka, zbytek čočky a promíchejte. Podle potřeby dosolte.

Troubu předehřejte na 200 ˚C. a na plech položte pečící papír. Ze směsi tvarujte „karbanátky“. Směs vám vyjde na 5 kousků. Bochánky položte na plech vyložený pečícím papírem. Pomocí lžíce uprostřed každého bochánku utvořte důlek. Vložte do trouby, pečte 20 minut.

Připravte si ragú. Do menšího hrnce dejte vařit vodu. Vody by mělo být tolik, aby hladina dosáhla nad potopené rajče. Rajče nařízněte navrchu křížem a vložte do vroucí vody. Nechte chvíli vařit. Vyndejte jej ve chvíli, kdy začne od naříznutí praskat. Nechte jej trochu zchladnout a poté oloupejte. Rajče překrojte napůl, vyřízněte bubáky a každou polovinu ještě jednou přepulte a nakrájejte na asi půlcentimetrová čtvrtkolečka.

Na menší pánvi nebo kastrolu rozehřejte olej. Přidejte šalotku a nechte jí zesklovatět. Přidejte protlak a nasekaný česnek, míchejte, dokud se česnek nerozvoní. Poté přidejte rajčata, půl deci vody a lehce osolte a opepřete. Vařte do zhoustnutí. Bazalku nasekejte najemno a přidejte do ragú, stáhněte z plamene a promíchejte.

Do upečených koláčků nandejte trochu ragú a ozdobte hoblinkami parmezánu.

2015-08-06 Hlavní chody

Poznámka

1 porce obsahuje: Energetická hodnota: 1 577 kJ Bílkoviny: 22 g Sacharidy: 31 g Tuky: 14 g

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI