Bun Cha - grilované vepřové s nudlemi zpět

Ingredience:
vepřové maso (plec, bůček) dle potřebyvepřové mleté (30% tuku) dle potřeby
Marináda na masa:
cukr1 lžičkarybí omáčka2 lžícepepř1 lžička
karamelová omáčka (melasa, med)4 lžícesůl2 lžičkyčesnek6 stroužků
tmavá sojová omáčka2 lžíceústřicová omáčka2 lžícenasekaná šalotka2 vrchovaté lžíce
jarní cibulka2 lžičky
Zelenina:
mrkev dle potřebyzelená papája (mladá kedlubna nebo salátová okurka bez semínek) dle potřebysůl1 lžička
Nálev na zeleninu:
cukr2 dílyocet1 dílvoda2 díly
Omáčka:
cukr1 dílvinný ocet1 a 1/4 dílurybí omáčka1 díl
voda10 dílu
Dále budete potřebovat:
tenké rýžové nudle dle potřebymix salátů dle chutimáta dle chuti
korindr dle chutithajská bazalka dle chutidrcené chilli dle chuti
česnek dle chuti
vepřové maso (plec, bůček) dle potřeby, vepřové mleté (30% tuku) dle potřeby, cukr 1 lžička, rybí omáčka 2 lžíce, pepř 1 lžička, karamelová omáčka (melasa, med) 4 lžíce, sůl 2 lžičky, česnek 6 stroužků, tmavá sojová omáčka 2 lžíce, ústřicová omáčka 2 lžíce, nasekaná šalotka 2 vrchovaté lžíce, jarní cibulka 2 lžičky, mrkev dle potřeby, zelená papája (mladá kedlubna nebo salátová okurka bez semínek) dle potřeby, sůl 1 lžička, cukr 2 díly, ocet 1 díl, voda 2 díly, cukr 1 díl, vinný ocet 1 a 1/4 dílu, rybí omáčka 1 díl, voda 10 dílu, tenké rýžové nudle dle potřeby, mix salátů dle chuti, máta dle chuti, korindr dle chuti, thajská bazalka dle chuti, drcené chilli dle chuti, česnek dle chuti

Příprava

Bún je vepřové maso a cha jsou rýžové nudle.

Je to jídlo, které pochází přímo z Hanoje, kde je s oblibou doplněno o jarní závitky plněné krabím masem, mixem salátů s mátou, thajskou bazalkou, koriandrem, nakládanou mrkví se zelenou papájou a vše se namáčí do speciální omáčky. Nesmí ani chybět mungo výhonky, chilli a česnek.

Protože nemám možnost sehnat krabí maso v potřebné kvalitě, vynechám tedy jarní závitky a připravím jen grilované maso, mleté placičky, oba saláty a omáčku s nudlemi.

Ač to vypadá složitě a je to mnoho surovin věřte, že to není zas tak složité.

Maso si nakrájejte na 0.5 cm plátky a důkladně promíchejte s marinádou. Stejně tak promíchejte i mleté a dejte na několik hodin odležet. Nejméně však na dvě.

Pokud se ptáte, jak se dělá karamelová omáčka, tak je to velmi jednoduché. Stačí zkaramelizovat cukr (nemíchat! Jen kroužit pánví) a jakmile má krásně tmavou barvu přidejte trochu horké vody.

Tato omáčka se dá i koupit v některých Asijských obchodech již hotová.

Jako jedna z dalších součástí jídla je nakládaná zelenina. Zpravidla je to mrkev a zelená papája. Ta se sice dá sehnat, ale ne každý má možnost jet do SAPA. Proto klidně použijte mladou kedlubnu a nebo salátovou okurku, kterou zbavíte semínek. Vietnamci si potrpí na to, aby jídlo výborně chutnalo a zároveň i vypadalo. Pohrajte si tedy i se zeleninou a z mrkve udělejte tradiční kytičky.

Nakrájejte všechno na stejně velké plátky a prosypte lžičkou soli. Nechte 15 minut odležet a propláchněte studenou vodou.

Udělejte nálev a propláchnutou zeleninu v něm nechte odpočívat nejméně hodinu. 

Omáčku, do které si budete vše namáčet, si připravíte taky velmi jednoduše na díly.

Pokud nemáte představu kolik toho udělat, tak pro čtyři osoby je potřeba zhruba tolik: 40 g cukru, 50 ml octa, 40 ml rybí omáčky a 400 ml vody.

Vše se svaří v kastrůlku, tak aby se vše důkladně rozpustilo.

Nudle namočte na 15 minut do studené vody a poté scezené vhoďte do vařící. Vařte zhruba 4-6 minut.

Salát ochucovat nemusíte. Vše se ponoří do omáčky, kterou máme už připravenou. 

Maso se má dělat nejlépe na dřevěném uhlí, ale v paneláku na balkóně se vám to bude dělat špatně.

Můžete tedy zvolit kontaktní gril a nebo pánev s trochou oleje. Maso díky cukru a všem omáčkám krásně zkaramelizuje a tak budete muset pánev nechat řádně odmočit. Je to tedy další důvod, proč zvolit gril. 

Celé jídlo se jí tak, že si naberete misku omáčky a všechny komponenty jako je obojí grilované maso, salát s bylinkami, naloženou zeleninu, nudle a česnek s chilli v ní namočíte a prostě jen jíte. 

Kdo má rád zvolí i trochu drcených chilli papriček a česneku. 

Dobrou chuť!

2016-11-01 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyostatní
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI