Candát na kmínu zpět

Ingredience:
candát4 porcehladká mouka trochumáslo silnější plátek
olej3 lžícepepř špetkasůl špetka
drcený kmín špetka
candát 4 porce, hladká mouka trochu, máslo silnější plátek, olej 3 lžíce, pepř špetka, sůl špetka, drcený kmín špetka

Příprava

Než se pustíte do přípravy jakýchkoliv ryb, a obzvlášť máte-li je z domácích zdrojů a dostanou se k vám tedy celé, je třeba naučit se ryby PORCOVAT.

Jako užitečné doporučuji navštívit třeba tento odkaz: http://www.jdemenaryby.cz/porcovani-kapra

Dozvíte se tam, jak nejlépe a nejrychleji naporcovat kapra. Tento postup můžete samozřejmě aplikovat na kteroukoli rybu. Kdo je náročnější, na internetu se dá najít i návod přímo na porcování candáta. Ráda bych vám poradila sama, ale zpracování ryb je oblast, ve které ještě stále válčím (a pravděpodobně ještě dlouho budu). Sama se řídím návodem a snažím se kousek po kousku zlepšovat. Jediné, co můžu doporučit je, abyste si připravili opravdu kvalitní a ostrý nůž, nejlépe určený přímo na zpracování ryb. Parádu ale při troše šikovnosti uděláte samozřejmě i s obyčejným a dobře nabroušeným kuchyňským vykuchákem. Dalším tipem je při porcování používat utěrku - ryba tolik neklouže a v začátcích vám látka možná i ušetří pár zranění. Třetím užitečným tipem je odstranit kočku. Nemyslím zlikvidovat ji fyzicky, ale pokud u vás nějaká šelma bydlí, po čas zpracování ryby ji prostě někam zavřete. Ušetříte si tím velkou spoustu nervů, obzvlášť pokud je vaše kočka tak velká, že s přehledem dosáhne ze země na kuchyňskou linku a její tlapky se tak ocitají přímo pod vaším nožem. 

Také si můžete koupit už hotové candátí filety, což je varianta nejsnadnější, i když o něco dražší. Ovšem v případě, že se nechystáte ryby konzumovat častěji než jednou za půl roku, se pravděpodobně vyplatí. Tak jako tak, candát na kmínu je jednou z nejjednodušších a velmi chutných úprav rybího masa (jeho příprava vyjma porcování vám nezabere o moc víc času než uvaření brambor). Jak na to?

Postup: 

Candáta osušíme kuchyňskými utěrkami, osolíme, lehce opepříme a posypeme kmínem. Pak ho obalíme v hladké mouce a ihned vkládáme do pánve s rozpáleným máslem, do kterého přidáme olej (máslo se v kombinaci s olejem nepřepálí). Máslo je v receptu důležité, dodává rybě chuť, takže ho nešiďte! Rybu opékáme nejprve kůží dolů (v některých receptech se doporučuje kůži několikrát lehce naříznout, aby se filet při smažení nezkroutil, ale já s tím třeba problém nemívám, tudíž to nedělám.) Opékáme na středním ohni cca pět minut, nebo dokud kůže nezezlátne a není opečená dokřupava. Pak otočíme a opékáme dalších pět minut. V každém případě není dobré dobu, po kterou je ryba na pánvi, prodlužovat. Ryby (a obzvlášť dravé) mají méně tučné maso, které se rádo vysušuje, a na přípravu jim stačí opravdu jen pár minut. Candáta (ostatně jako většinu ryb) je nejlepší podávat s vařeným bramborem na různé způsoby - jednodušší úpravy se mají rády např. s čerstvou petrželkou.

2014-04-02 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlaryby
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ryby
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI