Červená čočka a indické placky "Čapátí" zpět

Ingredience:
slunečnicový olej2 lžícekořenící směs Čubrica1 lžícedrcený kmín1/2 lžičky
chilli paprička1 ksstřední červená cibule1 ksčesnek4 stroužky
červená čočka1 hrnekvětší mrkev1 kszeleninový vývar200 ml
slunečnicový olej 2 lžíce, kořenící směs Čubrica 1 lžíce, drcený kmín 1/2 lžičky, chilli paprička 1 ks, střední červená cibule 1 ks, česnek 4 stroužky, červená čočka 1 hrnek, větší mrkev 1 ks, zeleninový vývar 200 ml

Příprava

Vysoký obsah kvalitních bílkovin, dobrá stravitelnost, a především krátká doba vaření – to vše červenou čočku předurčuje k tomu, aby vám zpříjemnila přípravu večeře nebo lehkého oběda v pracovním týdnu.

Postup - Na pánvi rozehřejeme olej, vsypeme čubricu, kmín a nasekanou chilli papričku a asi 2 minuty opékáme, aby se rozvinula vůně koření. Přidáme na drobno nakrájenou červenou cibuli, plátky česneku a opékáme. Jakmile česnek začne chytat barvu, přisypeme čočku a mrkev nakrájenou na malé kousky, pár minut mícháme, aby se kořeněný olej dobře promíchal s čočkou a mrkví. Poté směs zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme cca 25 minut do úplného změknutí čočky i mrkve.
Cílem je vláčná až kašovitá konzistence čočky, takže se nic nestane, když ji trošku rozvaříte.

Jako příloha jsou indické placky "Čapátí" a zelný salát s mrkví a zakysanou smetanou. Placky totiž slouží jako chuťově zcela neutrální doplněk dalšího pikantního chodu. "Čapátí" jsou nejlepší ještě teplé, takže je nenechte vychladnout a na příbory můžete zapomenout - indičtí stolovníci si pomocí kousků placky nabírají jídlo…
Ingrediencí na placky je pouze celozrnná jemně mletá špaldová mouka, voda a trochu soli.
Na 3 porce 170 g mouky a 170 ml vody.
Mouku vsypeme do misky, doprostřed nalijeme vodu a trošku osolíme. Nejlépe rukou mouku s vodou zpracováváme, dokud nevznikne tužší těsto, které je ale dobře tvárné. Těsto rozdělíme na 3 díly a vyválíme placku velkou asi jako dezertní talířek, kterou opékáme na sucho na pánvi. Placku několikrát otočíme, a když se začne nafukovat, obracečkou ji přitiskneme k pánvi "Čapátí" jsou hotové, když se začnou tvořit hnědé puchýřky.

Dobrou chuť

2014-03-18 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI