Čočkový salát s červenou řepou zpět

Ingredience:
hnědá čočka v suchém stavu1/2 hrnkuocet1 lžičkacukr1 lžička
sůl1/4 lžičkytymián snítkačerstvě namletý pepř špetka
sterilovaná červená řep1 malá skleniceledový salát4 velké listyzelená paprika1 ks
okurka1/2 ksmladý špenát10 listůsušený česnek špetka
olivový olej2 lžícevlašské ořechy hrst
hnědá čočka v suchém stavu 1/2 hrnku, ocet 1 lžička, cukr 1 lžička, sůl 1/4 lžičky, tymián snítka, čerstvě namletý pepř špetka, sterilovaná červená řep 1 malá sklenice, ledový salát 4 velké listy, zelená paprika 1 ks, okurka 1/2 ks, mladý špenát 10 listů, sušený česnek špetka, olivový olej 2 lžíce, vlašské ořechy hrst

Příprava

Dostala jsem chuť na večeři plnou vitamínů. Rozhodla jsem se vyzkoušet kombinaci luštěnin a červené řepy. Tenhle fialový zázrak zbožňuji třeba s kozím sýrem, roketou a balzamikovým octem a objevuje se v mém jídelníčku poměrně často. Určitě byste ji měli dát šanci i vy. Obsahuje spoustu tělu prospěšných látek, působí blahodárně na cévy, játra a údajně způsobuje i dobrou náladu. Takž až se příště vrátíte utahaní a mrzutí z práce, už víte, co podávat k večeři!

Čočku namočíme přes noc. Následně vyměníme vodu a v dvojnásobném množství vody a snítkou tymiánu uvaříme do měkka (zhruba půl hodinky). Přebytečnou vodu opatrně slijeme nebo zahustíme moukou. Následně přidáme ocet, cukr, sůl a nadrcený pepř. Dobře promícháme a necháme přejít na pokojovou teplotu. 

Zeleninu si omyjeme, listy natrháme a ostatní nakrájíme na drobno. Vše vhodíme do veliké mísy, přidáme vychladlou čočku a kousky sterilované řepy ve sladkokyselém nálevu - bez nálevu. Řepu od nálevu neoplachujte, pouze se snažte zamezit přebytku tekutin v salátu. Pokud nemáte vlastní naloženou řepu, doporučuji použít některou od českých výrobců. 

Na závěr dopepříme, posypeme špetkou sušeného česneku a přilijeme olivový olej. Dobře promícháme a necháme vychladit v lednici. 

Vlašské ořechy opražíme nasucho na teflonové pánvi a hotový salát jimi posypeme. 

Podáváme s oblíbeným pečivem.

Dobré chutnání!

2018-03-07 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI