Cuketovo-brokolicové karí zpět

Ingredience:
brokolice500 gcuketa500 gbrambory2 ks
cibule2 ksčesnek3 stroužkyhimalájská sůl2 lžičky
garam masala koření2 lžíceghí20 gkokosová smetana200 ml
tapiokový škrob (nemusí být)1 lžíce
brokolice 500 g, cuketa 500 g, brambory 2 ks, cibule 2 ks, česnek 3 stroužky, himalájská sůl 2 lžičky, garam masala koření 2 lžíce, ghí 20 g, kokosová smetana 200 ml, tapiokový škrob (nemusí být) 1 lžíce

Příprava

Jíst se musí. I v létě. Jo, i ve velkých vedrech. Protože tělo potřebuje co? Živiny. Jídlo totiž nemusí být nijak těžké a děsně vás svou existencí otravovat, ale může být lehké, výživné, lahodné, kouzelné, uspokojující, prostě vaše. Jasný, nikomu se nechce stát věčnost u sporáku, takže musíme být trochu chytří. A uděláme třeba karí. Protože to jen všechno nakrájíme (se aspoň zbavíme zase těch cuket), pak to tam postupně naházíme a necháme hrnec dělat práci za nás. A my si mezitím hodíme nohy na stůl a přečteme si nějaký osvěžující článek (třeba o tom, jak redukovat stres, hehe).

Samozřejmě tam máme spoustu protizánětlivých a protirakovinných látek, které najdeme vcuketěbrokolici, česneku, cibuli i kokosu. Záleží jen na vás, jak jídlo doladíte – pro přidání proteinu můžete zvolit fazole (které mají mimo jiné protialergické účinky) či třeba vajíčko(vitamín D!). Pokud bychom si uvařené množství rozdělili na 6 částí (já sním ideálně dvě porce najednou bez zbytečné přílohy, třeba s vařenou cizrnou), přijmeme (podle cronometeru) v jedné porci cca 220 kalorií, 6 g proteinu, 21 g sacharidů, 15 g tuku a 5 g vlákniny (přihoďte 1/2 hrnku uvařené černé fazole a máte o 8 gramů proteinu a 7,5 g vlákniny navíc, přidejte přílohu a půjdou nahoru kalorie). V jedné porci do sebe dostanete 15% B1, 20% B2, 12% B3, 15% B5, 36% B6, 23% folátu, 33% A, 133% C, 100% K, 7% vápníku, 30% mědi, 10% železa, 18% hořčíku a 14% zinku (bez těch fazolí teda). No, takže kdo si chce přidat?

Brambory a cuketu očistíme a nakrájíme na kostičky, brokolici očistíme a natrháme na menší růžičky. Cibuli očistíme a nakrájíme na drobno, česnek očistíme. Rozehřejeme ghí a vmícháme do něj nadrcený česnek. Jakmile se rozvoní (2 minutky), vsypeme cibuli a smažíme 5 minut. Vsypeme garam masala koření a necháme další 2-3 minutky osmahnout a rozvonět koření. Vmícháme zbylou zeleninu, osolíme, zalijeme vodou (cca 1 litr, záleží na velikosti nádoby) a povaříme cca 30 minut do změknutí brambor i zeleniny. Většina vody by se měla vyvařit. Nakonec vlijeme kokosovou smetanu a ještě chvíli povaříme. Doředíme vodou podle požadované konzistence či naopak zahustíme tapiokovou moukou (tapioková mouka vám zajistí „gelovitější“ konzistenci). Můžeme přidat trochu kurkumy. Podáváme ideálně s rýží nebo se zeleninou. Dobrou chuť.

2015-09-11 Hlavní chody

Poznámka

Koření garam masala jsem použila domácí - pepř, římský kmín, skořice, muškátový květ, koriandrová semínka).

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlazeleninová jídla
Receptvegetariánský recept
Složitost receptustřední
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI