Dušená mrkev s hovězím zpět

Ingredience:
zadní hovězí maso500 gmrkev500 gcibule1 ks
sádlo2 lžícemáslo2 lžícesůl dle chuti
barevný pepř dle chutidrcený barevný pepř špetkakmín dle chuti
muškátový oříšek špetkakorindr dle chutihovězí vývar1 l
zadní hovězí maso 500 g, mrkev 500 g, cibule 1 ks, sádlo 2 lžíce, máslo 2 lžíce, sůl dle chuti, barevný pepř dle chuti, drcený barevný pepř špetka, kmín dle chuti, muškátový oříšek špetka, korindr dle chuti, hovězí vývar 1 l

Příprava

Dušenou mrkev všichni známe ze školních jídelen, ale proč si s ní trošku nepohrát a nevytvořit z ní svěží a výborné jídlo?

Maso nakrájíme na kousky, ochutíme solí, pepřem a necháme chvíli odležet. Mezitím nakrájíme cibuli, klidně na hrubo a polovinu dávky mrkve na kolečka.
V hlubší pánvi rozehřejeme sádlo a kousky masa na něm zprudka opečeme. Poté maso vyjmeme stranou do kastrolku, přikryjeme pokličkou, do použitého výpeku vhodíme nejprve kolečka mrkve, po chvíli i cibuli a zarestujeme tak dlouho, až se nám vytvoří hnědý zeleninový základ. Pokud se dno pánve začne připékat, přilijeme trochu horké vody a vařečkou ode dna odstraníme přípečky.
Když je barva základu krásně zlatohnědá vrátíme do pánve maso i se šťávou, kterou mezitím pustilo, ochutíme špetkou drceného kmínu a zalijeme takovým množstvím vývaru, aby maso bylo ze 2/3 ponořené a necháme na mírném stupni probublávat, dokud maso nezměkne (dle potřeby přidáme vývar). 
Poté vyjmeme maso, základ rozmixujeme a přidáme do něj druhou část mrkve, nakrájenou na půlkolečka, orestovanou na másle téměř do měkka, dochutíme muškátovým oříškem, prohřejeme, ozdobíme nasekaným koriandrem a podáváme s bramborovo-celerovým pyré.

2016-03-02 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravydušení
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI