Dušené hovězí na cuketách (od 7 měsíců)

zpět
Dušené hovězí na cuketách (od 7 měsíců)
Ingredience:
hovězí zadní3/4 kgmrkev3 ksstředně velká cuketa1 ks
česnek3 stroužkycibule1 ksčervené víno pro dospělé3 dcl
vývar pro děti3 dclbobkový list2 ksnové koření5 kuliček
jalovec3 kuličkysůl1 špetkapepř1 špetka
olivový olej2 lžíce
hovězí zadní 3/4 kg, mrkev 3 ks, středně velká cuketa 1 ks, česnek 3 stroužky, cibule 1 ks, červené víno pro dospělé 3 dcl, vývar pro děti 3 dcl, bobkový list 2 ks, nové koření 5 kuliček, jalovec 3 kuličky, sůl 1 špetka, pepř 1 špetka, olivový olej 2 lžíce

Příprava

Cuketová sezóna vrcholí, vy se ptáte na recepty s ní a já na zahrádce jen jednu takovou malou a notně suchem ztvrdlou chudinku. Jak to jen udělat, abych vám přišla s receptem vhod a zároveň tu nebožku upotřebila? Jasně, podusíme ji! A k ní i trošku toho od masa, aby byli spokojení všichni. A taky že jo, talíře byly vymetené.
Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky stejně velké jako maso, které jsme předtím zároveň osolili a opepřili. Pokud máte mladou cuketu, nemusíte ji loupat, klidně ji nechte se slupkou. Česnek promáčkneme čepelí nože a taktéž nakrájíme. V hrnci rozpálíme olej a veškerou zeleninu a maso v něm orestujeme (v multicookeru funkce FRY - 15 minut). Poté stáhneme teplotu, podlijeme vínem, vodou či vývarem - tak, aby bylo maso ponořené, ale ne víc. Přidáme koření a necháme jen velmi pomalu probublávat. V multicookeru k tomu můžeme využít funkci STEW (3 hodiny). Vaříme do změknutí masa nebo při pomalém vaření (na hranici bodu varu) i několik hodin. Občas zkontrolujeme a případně dolijeme další vodu, aby se směs nepřipálila. Po uvaření vybereme maso a koření, můžeme i část zeleniny. Zbytek zeleniny rozmixujeme i s částí vody na omáčku a maso (i zeleninu) do ní vrátíme. Podáváme například s bramborovou kaší. 

Dětská specifika:
  • základní suroviny receptu, tedy hovězí maso, mrkev a cuketa jsou vhodné pro děti od cca 7 měsíců
  • dětem do roka by teoreticky mohla činit problémy cibule a česnek, proto vaříte-li pro miminko, můžete jej vynechat. Stejně tak samozřejmě vynechejte sůl a koření a určitě také nepodlévejte vínem.
2015-07-27 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídladěti
Receptpro děti
Složitost receptustřední
Typ receptu
děti
Druh přípravydušení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladyvyšší

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI