Dýňové karbanátky s celerovými hranolky zpět

Ingredience:
dýně580 gcibule3 kscizrna100 g
jáhly80 gčerstvá petržel (pažitku, jarní cibulku) hrstsojová omáčka Tamari3 pol. lžíce
lahůdkové droždí3 pol. lžícehořčice2 pol. lžíceHraška (celozrnná mouka)4 pol. lžíce
pepř špetkalibeček špetkamajoránka špetka
bezlepková italská obalovací směs
Celerové hranolky:
celer sůl olivový olej
dýně 580 g, cibule 3 ks, cizrna 100 g, jáhly 80 g, čerstvá petržel (pažitku, jarní cibulku) hrst, sojová omáčka Tamari 3 pol. lžíce, lahůdkové droždí 3 pol. lžíce, hořčice 2 pol. lžíce, Hraška (celozrnná mouka) 4 pol. lžíce, pepř špetka, libeček špetka, majoránka špetka, bezlepková italská obalovací směs , celer , sůl , olivový olej

Příprava

Zeleninových karbanátku se dá udělat nekonečné množství. V kombinací s luštěninou a obilovinou se stanou plnohodnotným jídlem.
Dýně obsahuje až 90% vody. Je tedy vhodná při snižování nadváhy. Obsahuje vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B, minerální látky (draslík, hořčík, zinek, fosfor a měď). Dýně podporuje trávení,
odstraňuje škodlivé látky ze střev a snižuje hladinu tuku v krvi. Posiluje imunitní systém, má blahodárný vliv na nervy a zrak.  
Velice jsme si oblíbili bezlepkovou italskou obalovací směs. Je velmi chutná a dodává příjemnou chuť.  Mícháme si jí doma s kukuřičnou strouhankou a touto směsí obalujeme karbanátky, jakoukoliv zeleninu, žampióny atd. Určitě doporučuji vyzkoušet.
 
Jak na karbanátky:
  • Cizrnu si namočíme den dopředu. Vodu slijeme a vaříme v čerstvé vodě s bylinkami pro lepší trávení (libeček, majoránka, oregano...) do změknutí. Před dovařením osolíme. Scedíme a necháme vychladnout. Cizrnu rozmixujeme v nožovém mixéru. 
  • Jáhly 2x spaříme horkou vodou (zalijeme vařící vodou a vodu slijeme). Vaříme v osolené vodě (150 ml) cca 15-20 minut. Necháme vychladnout.
  • Dýni vydlabeme a nastrouháme na hrubém struhadle.
  • Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na troše oleji. Přidáme nastrouhanou dýni, sojovou omáčku, pepř a dusíme do změknutí. Necháme vychladnout.
  • Dýni, jáhly a mixovanou cizrnu smícháme v míse. Přidáme lahůdkové droždí, hořčici, hrášku a nasekanou petržel. Směs promísíme a necháme 30 minut odležet v lednici.
  • Vlhkýma rukama tvarujeme karbanátky a obalíme v obalovací směsi. Smažíme na pánvičce na troše oleji z obou stran. Po usmažení necháme karbanátky okapat na papírovém ubrousku.
  • Můžeme péct i v troubě. Plech si vymažeme trochou oleje a karbanátky pečeme 15 minut z každé strany na 180°C.   
Jak na hranolky:
  • Celer si očistíme a nakrájíme na hranolky (o něco tenčí než z brambor). 
  • Smažíme ve větší vrstvě oleje do zhnědnutí.
  • Hotové hranolky necháme okapat na papírovém ubrousku, posolíme a podáváme.
  • Hranolky se dají péct v troubě společně s karbanátky. Celerové hranolky pokapeme olejem, osolíme, promísíme a dáme na pečící papír. Pečeme na 180°C/30 minut (můžeme grilovat i papriky). 
2015-02-09 Hlavní chody

Poznámka

Obalovací směs italská 250 g Směs obalovací italská. Obrázek pod receptem: Sypká směs s kořením Italských bylinek určená k přímé aplikaci na maso a poté k následné tepelné úpravě - smažení nebo fritování. Na mase se vytvoří tenká, lehce kořeněná, křupavá vrstva. Postup přípravy: Navlhčené, osolené maso obalíme ve směsi a smažíme /fritujeme při 180 °C, cca 3 min. Je možné připravit i v konvektomatu – program smažení. Výhody: Jednoduchá, čistá příprava, křehká, barevně stálá. Bezlepkový produkt. Bílkoviny 4,9 g Energetická hodnota 1361 kJ Sacharidy 63,7 g Tuky 2,5 g Vláknina 8,1 g

Autor:

Počet porcí
25
 porcí
Typ jídlazeleninová jídla
Receptvegetariánský recept
Složitost receptustřední
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI