Dýňové rizoto se šalvějí zpět

Ingredience:
olivový olej dle potřebyšalotka2 ksčesnek2 stroužky
dýně Hokaido1/2 ksrýže arborio300 gzeleninový vývar Konečně vývar nči jiný domácí vývar1 sklenice
vodacca 0,5 - 1 lsůl dle chutipepř špetka
máslo1 lžícešalvěj10 lístkůkokosové mléko či alpro kokosová smetana1/3 malé krabičky
olivový olej dle potřeby, šalotka 2 ks, česnek 2 stroužky, dýně Hokaido 1/2 ks, rýže arborio 300 g, zeleninový vývar Konečně vývar nči jiný domácí vývar 1 sklenice, voda cca 0,5 - 1 l, sůl dle chuti, pepř špetka, máslo 1 lžíce, šalvěj 10 lístků, kokosové mléko či alpro kokosová smetana 1/3 malé krabičky

Příprava

Pro podzim je klasická barva oranžová a její další odstíny. K tomu patří i dýně. Dýně je prostě podzimní zelenina. Krásně zahřeje v žaludku, barva nás příjemně naladí a ještě jí můžeme vydlabat a udělat z ní strašáka.

Dýně je perfektní i do smoothie v kombinací se skořicí či perníkovým kořením. Někdy určitě zkuste. 

Teď ale podzim ještě není a doufejme, že dlouho nebude. Avšak dýně začíná mít v České republice sezónu. Farmáři jí sklízí a dodávají ji na farmářské trhy či farmářské eshopy, jako je Svět Bedýnek. Kde jí kupuji já.

Můžeme najít několik druhů dýní. Já vždy kupuji dýni hokaido, protože její slupka se nemusí loupat a tudíž nám to ušetří práci a vcelku i peníze. 

Rozpálíme pánev a až když je pánev horká, tak na pánev nalijeme cca 3 lžíce olivového oleje. Ihned přisypeme na drobno pokrájenou šalotku a restujeme do zlatova.

Mezitím si pokrájíme na drobno česnek a když je cibule zlatavá, tak k ní přidáme česnek.

Vydlabeme si dýni a tu pokrájíme na cca 1 cm velké kostičky. Ty přidáme k česneku. Chvíli restujeme. Cca 5 minut. Poté přidáme rýži a cca ještě 1 minutu restujeme.

Nyní přilijeme zeleninový vývar. Ale cca 2 naběračky. Osolíme. Opeříme. 

A opět přilijeme vývar. Ten přidáváme postupně po naběračce. U rizota musíme stát a stále pomalinku míchat a stále pomalu přilívat vývar. Já dále pokračuji v přilívání vody, protože vývar od Konečně vývar je poměrně silný. Avšak pokud máte svůj vlastní domácí slabší, tak pokračujte v přilívání vývaru.
Rýže musí být na okraji měkká a uprostřed na zkus pevnější. 

Když už si myslíte, že je rýže akorát, přilijte ještě trochu vývaru nebo vody. Když servírujete rizoto, tak by se mělo automaticky na talíři rozprostřít, jak bude řidší. 

V tuto chvíli zakápneme rizoto kokosovým mlékem nebo kokosovou smetanou. Přidáme lžíci másla pro zjemnění. A pokrájené šalvějové lístky. Vše důkladně promícháme, popřípadě dosolíme a dopepříme a můžeme podávat.

2015-09-11 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
5
 porcí
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravyvaření
Příležitostpodzim
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI