Fusilli s hřebenatkami na víně zpět

Ingredience:
hřebenatky400 gslané máslo30 gčesnek6 stroužků
celozrnné fusilli250 gdrůbeží vývar200 mlsuché bílé víno150 ml
šťáva z citronu1/2 kspepř špetkachilli špetka
čerstvá petržel velká hrstcherry rajčátka60 g
hřebenatky 400 g, slané máslo 30 g, česnek 6 stroužků, celozrnné fusilli 250 g, drůbeží vývar 200 ml, suché bílé víno 150 ml, šťáva z citronu 1/2 ks, pepř špetka, chilli špetka, čerstvá petržel velká hrst, cherry rajčátka 60 g

Příprava

Na hřebenatky (moc mi "nevyhovuje" tento český název, tak to budou prostě scallops) koukám kdykoliv kolem nich projdu v obchodě už dobré dva roky, tedy od doby, co jsem do Osla začala jezdit. 

A poté, co jsem začala sledovat amerického MasterChefa jsem po nich toužila ještě víc, protože Gordon vždycky tak chválil ty "perfectly seared scallops", že nejde nic jiného, než na ně mít prostě chuť. Navíc je mám nejradši i na sushi a vždycky si kousek se scallopem nechávám na konec.

Nikdy jsem je ale nekoupila, protože mi to přišlo drahé. Asi 12 ks za 70 nok (230kč). Minulý týden jsem ale pracovala 6 dní a odrazilo se to na dýškách a tak jsem si jednoduše řekla, že jednou za čas si můžeme dopřát něco dražšího .. a rovnou jsem vyrazila i do Vinmonopoletu a koupila suché bílé víno, že budu "stylově" vařit i s ním :). U pokladny jsem prodavačovi automaticky ukázala občanku, protože by ji po mě stejně chtěl (mají tam dokonce i takovou cedulku, která říká, že všichni, co vypadají pod 25 musí ukázat ID, i když na to, abys mohl alkohol pít nebo i koupit, musíš mít 18 a nebo 20, pokud chceš koupit alkohol nad 22%).

Recept jsem si v podstatě vymyslela a i když určitě není nějak výjimečný, třeba někoho z vás inspiruje. :)

Postup

Pokud máte mražené scallops, nechte je rozmrazit alespoň hodinu. Mezitím si můžete nakrájet česnek na tenké plátky a nasekat petržel.

Těstoviny uvařte podle návodu. Zapněte troubu na asi 70 C.

V malém hrnci si udělejte vývar z kostky (pokud zrovna nemáte po ruce čerstvý). Na pánvi rozpalte máslo a opatrně na něj přesuňte scallops. Restujte z každé strany asi dvě minuty, přesuňte na talíř a dejte do trouby, aby zůstaly teplé.

Do pánve s máslem přisypte česnek, petržel, zalijte vývarem, vínem a citronem, okořeňte. Pokud jste nepoužily slané máslo, můžete přidat trochu soli. Nechte omáčku zredukovat, asi 10min. Přidejte cherry rajčátka a scallopy a ještě restujte asi 3 minuty, aby scallopy omáčku nasály.

Na talíř nandejte těstoviny, na ně přidejte scallopy a zalijte omáčkou. Podávejte třeba se sklenkou vína :).

Tipy:

Pokud se vám nechce čekat, než se scallopy rozmrazí, můžete je dát do sáčku a na chvíli dát do horké vody.

Omáčka se vám sama o sobě možná bude zdát trochu kyselá, ale nebojte, v kombinaci s těstovinama a se scallopama bude krásně "vyvážená" :)

Použila jsem Sauvignon Blanc víno z Bordeaux, ale můžete použít jakékoliv suché víno, které máte rádi.

2014-02-13 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI