Halušky s brynzou a slaninou zpět

Ingredience:
syrové brambory1 kghladká mouka200 gpolohrubá mouka50 g
vejce (M)1 kssůl1 lžička
Dále budete potřebovat:
brynza400 ganglická slanina200 gjarní cibulka2 ks
syrové brambory 1 kg, hladká mouka 200 g, polohrubá mouka 50 g, vejce (M) 1 ks, sůl 1 lžička, brynza 400 g, anglická slanina 200 g, jarní cibulka 2 ks

Příprava

Když jsem fotku halušek dala na Instagram, přišlo mi několik zpráv, ať je určitě dám na blog. Původně jsem to v plánu neměla, protože halušky dělám podle receptu, za který mě možná Slováci uškrtili. Je v něm totiž vajíčko! A do pravých slovenských halušek prý nepatří. Ale zase se mi tyhle halušky daří a nikdy se mi nestalo, že by se nepovedly, nebo byly tvrdé, takže to risknu a tady je ten, podle mne, nejlepší recept na halušky.

Brambory oloupejte a na jemné struhadle nastrouhejte. Vymačkejte z nich zlehka vodu. Záleží na to, jak jsou brambory vodnaté občas jsou skoro suché, občas úplně plavou... každopádně je nechceme mít úplně do sucha vymačkané, spíš jen ať a dně mísy není loužička. Vymačkanou vodu nevylévejte. 

K bramborám přidejte vejce a promíchejte. Přidejte oba druhy mouky, osolte a vše promíchejte, až vznikne těsto, které by mělo být dost husté. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte trochu hladké mouky. Pokud je husté až moc, přidejte vodu z brambor (nebo vodu).

Do většího hrnce dejte vařit neosolenou vodu. 

Mezitím pokrájejte anglickou slaninu na malé kostičky a na pánvi opečte do křupava.

Do vroucí vody přes haluškový cedník pasírujte těsto. Pokud děláte jen 2 porce, jde to udělat i na jeden zátah. Pokud je porcí víc, průběžně vyplavané halušky vybírejte (např. děrovanou naběračkou nebo malým cedníkem). Hotové halušky v míse promíchejte s trochou oleje (třeba toho od slaniny), ať se neslepí. Hotové halušky poznáte tak, že vyplavou na hladinu.

K horkým hotovým haluškám přidejte brynzu a občas pomalu promíchejte, nechte, ať se rozpustí a obalí každou halušku. Hotové halušky rozdělte na talíře a každou porci posypejte slaninou a pokrájenou jarní cibulkou.

P.S. Brynza na halušky se většinou ředí několika lžícemi zakysané smetany, pokud máte brynzy málo nebo třeba nechcete tak výraznou chuť, můžete brynzu taky naředit. Ale my to máme nejradši tak, jak jsem popsala v receptu.

2018-11-22 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI